UNIVERZITET U TUZLI

dodjela počasnog doktorata


Google


www untz.ba
home > aktuelnost i> obavijest
  UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 09.11.2005. godine

        Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je dana, 08.11.2005. god. i zvanično proglašen počasnim doktorom nauka Univerziteta u Tuzli. "Koliko je značajno biti počasnim doktorom nauka nekog Univerziteta, još je značajnije taj doktorat dodijeliti. U ovom slučaju još je veće zadovoljstvo ako se zna da će počasni doktorat Tuzlanskog univerziteta biti dodijeljen gospodinu Stjepanu Mesiću. Na osnovu jednoglasne odluke Senata Univerziteta u Tuzli proglašavam Stjepana Mesića, predsjednika Republike Hrvatske, počasnim doktorom nauka Univerziteta u Tuzli", kazao je Rektor Tuzlanskog univerziteta prof.dr.sc. Izudin Kapetanović.


        "Osobito mi je drago što sam počasni doktorat dobio baš na Univerzitetu u Tuzli. Kažem osobito drago, jer je Tuzla i njen Univerzitet prepoznatljiva u svijetu. Ne tako davno, tokom rata u BiH, ali i poslije, Tuzla je postala prepoznatljiva po važnim europskim i svjetskim karakteristikama, a to su multikulturalnost, mulireligioznost, poštivanje tolerancije i sprječavanje bilo kakve diskriminacije. S ponosom ću nositi počasni doktorat Tuzlanskog univerziteta", kazao je tokom svečane ceremonije dodjele počasnog doktorata Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske. Odluku o dodjeli počasnog doktorata hrvatskom predsjedniku Mesiću donio je nedavno Senat Univerziteta u Tuzli. Predsjednik komisije za dodjelu počasnog doktorata je bio prof. dr. sc. Ahmet Kasumović, a kao najznačajniji razlozi su navedeni uloga predsjednika Mesića u poštivanju cjelovitosti BiH, širenju tolerancije, unaprjeđenju međudržavnih odnosa i svih vidova saradnje između Hrvatske i BiH, podršku mladima, nauci i ljudskim pravima.

        Svečanoj dodjeli počasnog doktorata hrvatskom predsjedniku Mesiću prisustvovali su mnogobrojni zvaničnici iz BiH, Federacije BiH, ambasadori više zemalja u BiH, rektori univerziteta iz BiH, Republike Hrvatske, dekani Univerziteta u Tuzli te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla.

  • Uvodna riječ Rektora Univerziteta u Tuzli prigodom svečane promocije i uručenja počasnog doktorata nauka
       Stjepanu Mesiću, predsjedniku Republike Hrvatske

  • Izvještaj Komisije o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta u Tuzli Stjepanu Mesiću, predsjedniku
       Republike Hrvatske

  • Govor Predsjednika Stjepana Mesića prigodom promocije i uručenja počasnog doktorata nauka
       Univerziteta u Tuzli

  • Pismo zahvale upućeno od Predsjednika Stjepana Mesića

  • Impresije gostiju

  • Galerija portreta    1. dio        2. dio        3. dio