UVODNA RIJEČ PROF. DR. IZUDINA KAPETANOVIĆA, REKTORA UNIVERZITETA U TUZLI PRIGODOM SVEČANE PROMOCIJE I URUČENJA POČASNOG DOKTORATA NAUKA STJEPANU MESIĆU

Tuzla, 8.11.2005. godine

 

 

 

 

 

Ekscelencije,

Dame i gospodo,

 

Dobrodošli na svečanu promociju i uručenje počasnog doktorata nauka Univerziteta u Tuzli uvaženom gospodinu Stjepanu Mesiću, Predsjedniku Republike Hrvatske. Danas ćemo se sjetiti dostignuća koje je proteklih decenija ostvario ovaj veliki čovjek i postignutih vrijednosti koje traju.

 

Počasne doktorate univerziteti dodjeljuju kako bi izrazili svoj pozitivan odnos prema ljudima, prema idejama, prema djelima i prema prostorima odakle počasni doktori dolaze. Dodjeljivanje počasnih doktorata je izraz akademske povezanosti s univerzalnim vrijednostima koje odlikuju onoga ko počasni doktorat prima. U slučaju Predsjednika Mesića, ta univerzalna vrijednost, svima razumljiva i svima prihvatljiva je izuzetan društveni i politički rad u cilju povezivanja univerzalnih i općeljudskih vrijednosti, posvećenost miru i briga za razvoj čovjeka.

 

Koliko god da je čast primiti počasni doktorat nauka, još je veća čast dodijeliti ga. Univerziteti, među ostalim, i bivaju prepoznatljivi po tome ko je sve primio njihov počasni doktorat.

 

Upravo zbog toga, te zbog činjenice da danas počasni doktorat dodjeljujemo jednome istaknutom državniku evropskih opredjeljenja, naglasimo da su univerziteti oblikovali evropski identitet od njegovog porijekla, i to njegovim kulturnim, humanističkim, pravnim, naučnim i umjetničkim naslijeđem. Oni su vezivno tkivo na kojem se gradi evropsko jedinstvo koje mora udahnuti duh kulture našem kontinentu, kao što se to dešavalo u prošlosti. To daje novu ulogu univerzitetima u području međunarodne politike djelovanja u miru i u području povećanja procesa razvoja. Ta nova uloga mora posebno biti afirmirana na ovim prostorima, a značaj univerzitetâ može biti posebno naglašen ne samo u promoviranju zaštite ljudskog bića, već i u revitalizaciji kulturnih, profesionalnih i humanih uvjeta ljudi uznemirenih konfliktima i žalostima. Velika motivacija ljudskog bića nakon tragedije može biti dodatna vrijednost toj afirmaciji.

 

Evropska ideja bi trebala igrati najbolju ulogu moralnog vodiča i pružiti jednaku šansu i prosvijetljenu ulogu svim ljudima. Evropa je naš zajednički cilj, jer evropske su vrijednosti: dostojanstvo ljudskog bića, nepovredivost ljudskog života, pravo na obrazovanje, sloboda mišljenja, govora i izražavanja ideja i religija, ustavna država, saradnja za realizaciju zajedničkog okvira, smatranje rada ličnim i društvenim okvirom. Univerzitet može i mora dati značajan doprinos u ponovnom oživljavanju ovih ideja.

 

Naravno, glavna briga nas odgovornih za akademsku zajednicu je obrazovanje mladih koji pohađaju naše univerzitete i to predstavlja fundamentalnu obavezu, jer mi moramo pripremiti evropske građane koji su u mogućnosti gledati na nove izazove s novim stavom, u kompleksnosti našeg društva.

 

Univerzitet u Tuzli se uklapa u taj trend afirmirajući promjene, posebno reforme koje su trenutno vrlo aktuelni trend u Evropi znan pod imenom bolonjski proces. Visoko obrazovanje u našoj sredini počinje slijediti evropska i univerzalna načela akademizma u svakoj svojoj formi. Ono u svakome pogledu prelazi granice država, ono postaje evropsko i univerzalno, globalno, svjetsko.

 

I u tome kontekstu je i današnja ceremonija. Dodjela počasnog doktorata državniku, predsjedniku nama susjedne i prijateljske države, svakako ima i svoju političku poruku. Ta je poruka veoma jasan signal koji želi uputiti naša bosanskohercegovačka akademska zajednica, ali očigledno i Predsjednik Republike Hrvatske.

 

Odnosi među našim državama, susjedima Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom trebaju biti još bolji u kontekstu zajedničke evropske budućnosti. Postojeća saradnja na ekonomskom polju treba biti unaprijeđena višim integracijskim oblicima, poput zajedničkih ulaganja, zajedničkog organiziranja proizvodnje i stvaranja novih vrijednosti, te zajedničkih nastupa na trećim tržištima. Naravno da su za takve vidove saradnje stvorene i političke i ekonomske pretpostavke, od kojih je svakako važna pretpostavka akademska saradnja. Saradnja između bosanskohercegovačkih univerziteta i hrvatskih sveučilišta može biti paradigma za sve druge oblike saradnje među dvjema prijateljskim državama. Današnja prigoda će biti iskorištena i za gradnju još boljih odnosa u budućnosti. Duboko vjerujem da je to naš zajednički cilj.

 

Uvažene Ekscelencije,

Dame i gospodo,

 

Objavljujem da započinje svečani čin promocije istaknutog državnika i velikog čovjeka, gospodina Stjepana Mesića, Predsjednika Republike Hrvatske za počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli. Molim prof. dr. Ahmeta Kasumovića, predsjednika Komisije za dodjelu počasnog doktorata nauka, da iznese kratke biografske podatke o životu i djelu Stjepana Mesića, kao i razloge i obrazloženje zbog kojih je Senat Univerziteta u Tuzli donio odluku o dodijeli počasnog doktorata Univerziteta u Tuzli gospodinu Stjepanu Mesiću.