Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 29.02.2012. god.


 

Okrugli stol povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

„Bosanskohercegovačka državnost u društvenim i humanističkim naukama“

 

U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Tuzli organizirao je naučni okrugli sto „Bosanskohercegovačka državnost u društvenim i humanističkim naukama“. O bosanskohercegovačkoj državnosti, historijskim, pravnim, kulturološkim aspektima, razvoju i suverenitetu Bosne i Hercegovine govorili su danas akademik, prof.dr. Muhamed Filipović, profesor emeritus Kasim Trnka, prof.dr. Enver Imamović, prof.dr. Miodrag Živanović, prof.dr. Ivan Balta, kao i profesori Univerziteta u Tuzli prof.dr Adib Đozić, prof.dr. Izudin Hasanović doc.dr Adnan Jahić, doc.dr Edin Mutapčić, dok je skup svečano otvorio prorektor za naučno istraživački rad, prof.dr. Naser Prljača.O bosanskohercegovačkoj državnosti, historijskim, pravnim, kulturološkim aspektima, razvoju i suverenitetu Bosne i Hercegovine govorili su danas akademik, prof.dr. Muhamed Filipović, profesor emeritus Kasim Trnka, prof.dr. Enver Imamović, prof.dr. Miodrag Živanović, prof.dr. Ivan Balta, kao i profesori Univerziteta u Tuzli prof.dr Adib Đozić, prof.dr. Izudin Hasanović doc.dr Adnan Jahić, doc.dr Edin Mutapčić, dok je skup svečano otvorio prorektor za naučno istraživački rad, prof.dr. Naser Prljača.

 

 

„Mi nismo danas, sad i ovdje da iskažemo sve o Bosni i Hercegovini. Ovdje smo iz dva pragmatična razloga. Prvo, da obilježimo veliki praznik Bosne i Hercegovine, njen Dan nezavisnosti 1. mart. Drugo, da kroz osvrte i govore na postavljenu temu sagledamo: naučnu, društvenu, nacionalno-političku, historijsku, potrebu proučavanja društvenih, historijskih, političkih, lingvističkih, književnih, filozofskih, religijskih, etničkih, etnoloških, folklorističkih, antropoloških i drugih primarno društveno humanističkih pojava Bosne i Hercegovine, odnosno u Bosni i Hercegovini u formi jednog studija, odsjeka, studijskog programa koji bi se zvao Bosanski studij ili studij Bosnistika“, poručio je prisutnim rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović.

Na današnjem okruglom stolu govorilo se o ustavnopravnom razvoju Bosne i Hercegovine, historijskim činjenicama koje su obilježile razvoj naše države, ali i o vrlo aktuelnim temama odnosa s susjedima i položaju Bosne i Hercegovine s aspekta različitih regionalnih, kontinentalnih i globalnih prilika. Dužna pažnja posvećena je i aspektima iz bliske prošlosti, od proglašenja Dana nezavisnosti, kroz ratni period, te postdejtonski period Bosne i Hercegovine.

Današnji naučni skup polučio je i konkretne zaključke koji se odnose na upućivanje apela akademskim zajednicama u Bosni i Hercegovini da kroz nastavne programe odgovarajućih predmeta društvenih i humanističkih nauka afirmiraju multilateralni karakter bosanskohercegovačkog društva i države, što bi permanentno ukazivalo na civilizacijsku vrijednost i potrebu izgradnje države Bosne i Hercegovine kao jedinstva različja, te na nivou Univerziteta u Tuzli organiziranje interdisciplinarnog postdiplomskog studij iz Bosnistike.

Na samom kraju svim građanima Bosne i Hercegovine upućena je čestitka za Dan nezavisnosti, i kako je kazao prof.dr. Ivan Balta ˝Neka nam vječno živi Bosna i Hercegovina kao država koja je nastala tako davno, a ponovo se reintegrirala i doživjela osnutak 1. marta prije 20 godina i trajat će do vječnosti˝.

 


 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU