UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti > okrugli sto povodom dana nezavisnosti bh > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 29.02.2012. god.

 

 

 

 

O Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i o bosanskohercegovačkoj državnosti u društvenim i humanističkim naukama danas je rečeno:

   

Profesor emeritus Kasim Trnka (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

“Prije 20 godina na referendumu su građani ove zemlje odabrali jedan jedini put, a to je put nezavisnosti, put državnosti i put budućnosti. Međutim, tada je krenulo ´nizbrdo´. Rat je počeo zbog toga što su i uticaji susjednih zemalja, ali i političke opcije unutar BiH imale potpuno različite koncepte o budućnosti BiH. Dok je većina građana željela suverenu, nezavisnu zemlju, srpske političke opcije su želje ostanak u Jugoslaviji. Nažalost to su razlozi zbog kojih je sve preraslo u agresiju i oružani konflikt koji je završen Dejtonskim sporazumom. Dejton je nažalost prepustio da iste političke opcije od prije rata, nastave svoju političku egzistenciju i poslije rata. Zato danas imamo na vlasti političke stranke koje umjesto bliskog političkog programa, imaju apsolutno dijametralne ciljeve za koje se zalažu i upravo je to razlog zašto se Dan nezavisnosti BiH slavi samo u Federaciji BiH”

 

Prof. dr. Ivan Balta (Našice, Republika Hrvatska)

“1. mart je dan koji se u svijetu obilježava kao Dan nezavisnosti BiH i samo kao takav je poznat. ˝Bosna i Hercegovina kao država ima svoj kontinuitet od ranog srednjeg vijeka do današnjih dana. Dakle nije nastala iz ničega, nije nikla bez korijena, nego je zemlja koja se spominje na pisanim izvorima od davnina u kontinuitetu. Ovaj dan nije nastao na bazi ratovanja, nije nastao na omjeru snaga, nego je izabran dan koji je pokazao demokratski put kako treba rješavati probleme. Iz jednog referenduma naroda koji se pitao odabran je suverenitet BiH 1. marta 1992. godine”.

 

 

Prof.dr. Miodrag Živanović (Banja Luka, Bosna i Hercegovina)

˝Politizira se ne samo oko tog datuma, nego sa gotovo svim stvarima naše svakodnevnice, ali nažalost i sa sadržajima naše budućnosti. Inače je problem države jedan od temeljnih problema bh. društva i dok se taj problem ne riješi, ovdje nećemo moći graditi relevantnu ekonomiju, obrazovanje, ni nauku. BiH ima 13,5 država: 2 entiteta, 10 kantona, Distrikt Brčko, a ono pola države su zajednički organi BiH koji polovično ili nikako funkcionišu. U takvim uslovima i sa etnički podijeljenim teritorijama mi ne možemo kročiti nigdje i imam bojazan da ćemo ostati crna rupa na evropskoj i svjetskoj karti˝, kazao je Živanović i dodao da do kad god u ovom društvu živimo isključivo kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, a ne kao ljudi, nemamo šanse za budućnost”.

 


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU