Univerzitet u Tuzli

grad tuzla


Google


www untz.ba
home > grad tuzla
Pronađeni ostaci najstarije materijalne kulture pruzaju dokaz da je Tuzla s blizom okolinom jedno od najstarijih naselja u Bosni i Hercegovini i da je područje tuzlanskih sonih izvora bilo kontinuirano naseljeno od najstarijih vremena - mladeg neolita pa sve do danas. Sva naseljavanja Tuzle, počev od neolitskih vremena pa dalje, bila su vezana za bogata nalazišta soli. O tome govore svjedočenja koja su ostavili Aristotel i Strabon. Bizantski povjesničar i car Konstantin Porfirogenet u svojim povijesnim spisima spominje oko 950. godine postojanje tuzlanskih sonih izvora i naselja oko njih. Nazivi Naselja promjenjljivi kao i njihovi gospodari, pojmovno su uvijek označavali sol: Soli, Salines, Memlehaizir, Tuz, Tuzla. Nekoliko stoljeća smjenjivali su se na ovim prostorima vladari Rimskog carstva, Bizanta, srednjevjekovne Bosne, Turske, Austro-Ugarske monarhije i drugih. Tuzla dolazi pod vlast Turske 1460. godine. U vrijeme turske uprave naselje dobiva na svom značaju. Početkom XVIII. stoljeća Tuzla postaje sjedište kapetana. Reformom turske uprave i slobodnijim razvojem gradskoga gospodarstva, te pojavom modernih obrta, ona se razvija u upravno-administrativno središte sjeveroistočne Bosne. Pri kraju turske uprave Tuzla broji oko 5.000 stanovnika i ubraja se među nekoliko najvećih bosanskih gradova.

Iz vremena turske vladavine je ostalo više građevina - zaduzbina turskih velikaša. Sačuvano je više dzamija: Turalibegova ili Poljska s kamenim minaretom i Ak - dzamija u Gornjoj Tuzli - obje iz XV. stoljeća i dr.

Prvi dokument o eksploataciji sonih izvora datira od 1548. godine. Sol se proizvodila tokom čitave godine a soni bunari su se nalazili na Sonom trgu (danas Trg oslobodenja).. Prve škole u gradu otvaraju se od 1826. godine, prva bolnica 1874. godine, a 6 godina prije otvorena je i prva ljekarna. Dolaskom Austro - Ugarske monarhije u BiH, gospodarstvo Tuzle postaje dio šire ekonomske politike Carstva. Uspostavom austrougarske vlasti započeo je intenzivan razvoj industrijske proizvodnje ponajprije soli i uglja te izgradnja moderne infrastrukture Grada.

 
Tuzla, smještena na obroncima planine Majevice, zauzima središnje mjesto područja sjeveroistočne Bosne. Grad se nalazi na 239 metara nadmorske visine, na prostoru od oko 15 kilometara četvornih. Na području grada zivi oko130.000 stanovnika. Tuzla je jedan od četiri najveća grada u Bosni i Hercegovini i predstavlja privredno, znanstveno, kulturno, zdravstveno središte sjeveroistočne Bosne.
Zeljeznicom je povezana sa prometnim čvorom u Doboju i Vinkovcima. a magistrainim cestama prema Sarajevu, Jadranskom moru i dr. Grad raspolaze privlačnim izletištima: veliko jezero u centru Grada, izletište Ilinčica, a u neposrednoj okolini su jezero Modrac, planina Konjuh…Bogatstvo Tuzle čine i prirodni mineralni izvori: Slana Banja i Kiseljak.
Podzemna eksploatacija soli koja se odvijala nekoliko desetljeća, prouzročila je veliko slijeganje tla u gradu koje se u pojedinim dijelovima Grada spustilo i do10 metara. Došlo je do rušenja mnogih zgrada, naročito objekata stare arhitekture, a time i do znatne promjene fizionomije naselja.


Opširnije informacije o Tuzli i dešavanjima u Tuzli mogu se naci na stranici http://www.tuzlarije. net