Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 16.01.2012. god.


 

Razvoj obrazovanja i transfer znanja u
području prehrambene tehnologije - EDUFOOD

 

Na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, danas je održan radni sastanak učesnika Projekta pod naslovom: "Razvoj obrazovanja i transfer znanja u području prehrambene tehnologije" pod akronimom EDUFOOD.

Tehnološki fakultet Univerzieta u Tuzli uspostavio je saradnju sa Tehnološkim fakultetom iz Trondheima iz Norveške, te započeo zajedničku realizaciju Projekta. Projekat finasira norveško Ministarstvo vanjskih poslova u okviru programa HERD (Programme in Higher Education, Research and Development in the Western Balkans).

 

 

Dekanesa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Amra Odobašić je uputila riječi dobrodošlice i istakla značaj saradnje Tehnološkog fakulteta u Tuzli sa kolegama sa Tehnološkog fakulteta iz Norveške i Novog Sada, kao i sa privrednim subjektima, te da je današnji skup prilika za pronalaženje i uspostavljanje čvrstih veza i partnera za dalju saradnju.

Projekat ima za cilj bolje uvezivanje prehrambene industrije i fakulteta, naročito u području prerade voća i povrća, sa fokusom na divlje i šumsko voće i povrće. Projekat se odnosi i na ostale oblike saradnje, kao što su zajednički projekti, edukacija, izvođenje seminara, workshopova i sl.

Partneri u Projektu su: Tehnološki fakultet (HiST) iz Trondheim Norveška, koji je nositelj Projekta, zatim Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Osim Tehnološkog fakulteta u Projekt su uključeni predstavnici prehrambene industrije iz regije kao što su: „Fana“ doo Srebrenik, „Smrčak“ Zvornik, „Ekoherb“ doo Srebrenik, ZZ "Srebrenica" Srebrenica, „Vocni Rasadnik“ doo Srebrenik, „ZADA Pharmacutical“ dd Tuzla, Poljoprivredna zadruga PMG - VIP Gradačac, Bony doo Tuzla i Solana doo Tuzla, zatim iz nevladinog sektora NERDA i Privredna Komora TK Tuzla te organizacije Poljoprivredni zavod Tuzla.

Glavni cilj Projekta je izgradnja naučno-istraživačkih i nastavnih kapaciteta kao i povećanje kompetencije Tehnološkog fakulteta u Tuzli kako bi fakultet postao značajniji resurs za lokalne proizvođače i prerađivače divljeg voća i povrća i šumskih plodova. Ovaj cilj se namjerava ostvariti kroz saradnju fakultet-preduzeće putem istraživačkog rada kao i kroz cjeloživotnu edukaciju.

Tehnološki fakultet (HiST) Trondheim iz Norveške, ima bogato iskustvo na ovakvim vrstama projekata i osoblje HiST-a će prenijeti svoja iskustva na partnere u Tuzli i Novom Sadu. Raditi će se zajedno na mentorstvu studentskih projekta i uspostavi novih formi učenja za kampus studente. Cilj je osigurati takvo obrazovanje studenata prehrambene tehnologije koje će omogućiti efikasnije zapošljavanje u industriji.

Tokom projektnih aktivnosti mapirat će se izazovi i potencijali u proizvodnim tehnologijama domaće prehrambene industrije, kvalitetu i sigurnosti prehrambenih proizvoda, a istovremno će se prepoznati prave potrebe za uspostavljanje cjeloživotnog obrazovanja, tečajeva i radionica. U Projekat će se inkorporirat mobilnost osoblja i studenata u Norvešku i norveškog osoblja na Balkan (Tuzla i Novi Sad), te u tom okviru vršit će se obuka u korištenju laboratorijske opreme i izradi studentskih projekata za potrebe lokalnih proizvođača voća i šumskih plodova.

U okviru projekta Tehnološkom fakultetu bit će donirana laboratorijska oprema koja će poslužiti za analize voća, povrća, divljih i šumskih plodova i proizvoda dobivenih od tih sirovina.
Na kraju projekta se predviđa uspostavljanje Centra za transfer znanja na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU