UNIVERZITET
U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 16.01.2012. god.
Razvoj obrazovanja i
transfer znanja u
području prehrambene tehnologije - EDUFOOD
Na Tehnološkom fakultetu
Univerziteta u Tuzli, danas je održan radni sastanak učesnika
Projekta pod naslovom: "Razvoj obrazovanja i transfer znanja
u području prehrambene tehnologije" pod akronimom EDUFOOD.
Tehnološki fakultet Univerzieta
u Tuzli uspostavio je saradnju sa Tehnološkim fakultetom iz
Trondheima iz Norveške, te započeo zajedničku realizaciju Projekta.
Projekat finasira norveško Ministarstvo vanjskih poslova u okviru
programa HERD (Programme in Higher Education, Research and Development
in the Western Balkans).
Dekanesa Tehnološkog fakulteta
Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Amra Odobašić je uputila riječi
dobrodošlice i istakla značaj saradnje Tehnološkog fakulteta
u Tuzli sa kolegama sa Tehnološkog fakulteta iz Norveške i Novog
Sada, kao i sa privrednim subjektima, te da je današnji skup
prilika za pronalaženje i uspostavljanje čvrstih veza i partnera
za dalju saradnju.
Projekat ima za cilj bolje
uvezivanje prehrambene industrije i fakulteta, naročito u području
prerade voća i povrća, sa fokusom na divlje i šumsko voće i
povrće. Projekat se odnosi i na ostale oblike saradnje, kao
što su zajednički projekti, edukacija, izvođenje seminara, workshopova
i sl.
Partneri u Projektu su:
Tehnološki fakultet (HiST) iz Trondheim Norveška, koji je nositelj
Projekta, zatim Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Tehnološki
fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Osim Tehnološkog fakulteta
u Projekt su uključeni predstavnici prehrambene industrije iz
regije kao što su: „Fana“ doo Srebrenik, „Smrčak“ Zvornik, „Ekoherb“
doo Srebrenik, ZZ "Srebrenica" Srebrenica, „Vocni
Rasadnik“ doo Srebrenik, „ZADA Pharmacutical“ dd Tuzla, Poljoprivredna
zadruga PMG - VIP Gradačac, Bony doo Tuzla i Solana doo Tuzla,
zatim iz nevladinog sektora NERDA i Privredna Komora TK Tuzla
te organizacije Poljoprivredni zavod Tuzla.
Glavni cilj Projekta je
izgradnja naučno-istraživačkih i nastavnih kapaciteta kao i
povećanje kompetencije Tehnološkog fakulteta u Tuzli kako bi
fakultet postao značajniji resurs za lokalne proizvođače i prerađivače
divljeg voća i povrća i šumskih plodova. Ovaj cilj se namjerava
ostvariti kroz saradnju fakultet-preduzeće putem istraživačkog
rada kao i kroz cjeloživotnu edukaciju.
Tehnološki fakultet (HiST)
Trondheim iz Norveške, ima bogato iskustvo na ovakvim vrstama
projekata i osoblje HiST-a će prenijeti svoja iskustva na partnere
u Tuzli i Novom Sadu. Raditi će se zajedno na mentorstvu studentskih
projekta i uspostavi novih formi učenja za kampus studente.
Cilj je osigurati takvo obrazovanje studenata prehrambene tehnologije
koje će omogućiti efikasnije zapošljavanje u industriji.
Tokom projektnih aktivnosti
mapirat će se izazovi i potencijali u proizvodnim tehnologijama
domaće prehrambene industrije, kvalitetu i sigurnosti prehrambenih
proizvoda, a istovremno će se prepoznati prave potrebe za uspostavljanje
cjeloživotnog obrazovanja, tečajeva i radionica. U Projekat
će se inkorporirat mobilnost osoblja i studenata u Norvešku
i norveškog osoblja na Balkan (Tuzla i Novi Sad), te u tom okviru
vršit će se obuka u korištenju laboratorijske opreme i izradi
studentskih projekata za potrebe lokalnih proizvođača voća i
šumskih plodova.
U okviru projekta
Tehnološkom fakultetu bit će donirana laboratorijska oprema
koja će poslužiti za analize voća, povrća, divljih i šumskih
plodova i proizvoda dobivenih od tih sirovina.
Na kraju projekta se predviđa uspostavljanje Centra za transfer
znanja na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
|