Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 26.08.2011. god.


 

Univerzitet u Tuzli u zvanje počasnog doktora nauka promovira
ministra vanjskih poslova Republike Turske prof.dr. Ahmeta Davutoglua

 

 

Univerzitet u Tuzli upriličio je konferenciju za medije na kojoj je najavljena svečana promocija ministra vanjskih poslova republike Turske, prof.dr. Ahmeta Davutoglua na čast počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli. Na konferenciji, prisutnim su se obratili članovi Komisije za dodjelu ovog priznanja, prof. dr. Enver Halilović, prof.dr. Najil Kurtić i prof.dr. Bego Omerčević.

Senat Univerziteta u Tuzli na sjednici održanoj 24.08.2011. godina na osnovu prijedloga Komisije za podnošenje pismenog obrazloženja s prijedlogom o dodjeli počasnog doktora nauka na Univerzitetu u Tuzli donio je Odluko o dodjeli zvanja „počasni doktor nauka“ Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Ahmetu Davutoglu, ministru vanjskih poslova Republike Turske.

Kako je navedeno u Odluci, prof.dr. Ahmetu Davutogluu, ministru vanjskih poslova Republike Turske, dodjeljuje se zvanje „počasni doktor nauka“ Univerziteta u Tuzli za doprinos razvoju društvene misli, političkih nauka, diplomatije, novom razumijevanju zajedničke prošlosti Bosne i Hercegovine i Turske, afirmaciji međunarodnog pravnog, političkog i historijskog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, multilateralnom pomirenju, saradnji i uspostavi dobrosusjedskih odnosa, mira i tolerancije, diplomatskog rješavanja sporova i otvorenih pitanja u svijetu, uspostavi istinske saradnje i punog razumijevanja među svim narodima i državama, posebnom doprinosu razvoja multilateralizma i dobrosusjedstva na području Zapadnog Balkana, Kavkaza i Bliskog Istoka, jačanju dobrih odnosa, saradnje, razumijevanja između Istoka i Zapada, afirmaciji zapadnih vrijednosti na Istoku i vrijednosti Istoka na Zapadu te razvoju univerzalnih humanističkih ideja i načela.

Diplomu „počasnog doktora nauka“ uručit će Rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr.sc. Enver Halilović na svečanoj promociji koja će se održati 29.08.2011. godine s početkom u 11:30 sati u amfiteatru A2 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Svečana ceremonija je čin kojim Univerzitet u Tuzli počinje s obilježavanjem 35. godina postojanja i rada.
Prof.dr. Ahmet Davutoglu jedanaesti je počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli.

Inače, dolazak na svečanu promociju pored visoke delegacije Republike Turske predvođene prof.dr. Ahmetom Davutogluom, potvrdili su visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, koji su ovaj događaj ocijenili izuzetno važnim za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, posebno za akademsku zajednicu, Tuzlanski kanton i grad Tuzlu, kako je, između ostalog navedeno i u jednoj od čestitki koja je stigla na Univerzitet u Tuzli : „Ovaj značajan događaj još jednom potvrđuje opredijeljenost naše akademske zajednice da prati aktuelne političke trendove i daje svoj puni doprinos u napretku i razvoju bosanskohercegovačkog društva.“
U sklopu promocije bit će postavljena i prigodna izložba JU „Arhiv TK“.



 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU