UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 26.08.2011. godine

 

 

Biografija Prof. Dr. Ahmeta Davutoglua

 

Profesor Ahmet Davutoglu je rođen 26.02.1959, u Konyi. Gimnaziju je završio u Istanbulu.
Diplomirao je 1983. godine na Bosphorus Univerzitetu, sa double major iz Političkih nauka i Ekonomije na Fakultetu ekonomije i upravnih nauka.

Magistrirao je na Odsjeku Javne uprave, a doktorirao na Odsjeku Političkih nauka i Međunarodnih odnosa na Bosphorus Univerzitetu.
Stekao je zvanje docenta 1990. godine na Internacionalnom Islamskom Univerzitetu u Maleziji gdje je ustanovio Odsjek Političkih nauka koji je i vodio do 1993. godine.
Zvanje vanrednog profesora stekao je 1993. godine.
U periodu od 1995. godine do 1999. godine radio je na Univerzitetu Marmara, podučavajući na Institutu za Srednjoistočne studije, Institutu za osiguranje i bankarstvo, te je na doktorskim studijima podučavao Lokalnu upravu i Političke nauke.
U periodu između 1998. i 2002. godine bio je gostujući predavač na Vojnoj akademiji i Ratnoj akademiji.

Na izborima održanim u novembru 2002. godine, izabran je za Glavnog savjetnika Premijera i Generalnog Ambasadora u 59. Vladi Republike Turske. Nastavio je obavljati spomenutu službu i u 60. Vladi Republike Turske.

Obavljao je poslove profesora na Univerzitetu Beykent u periodu od 1995. godine do 2004. godine, kao šef Odsjeka za Međunarodne odnose, član Senata Univerziteta i član Uprave.

 

Paralelno sa navedenim, Prof. Dr. Ahmet Davutoglu je imao ulogu gostujućeg naučnika na Univerzitetu Marmara.
Prof. Dr. Ahmet Davutoglu objavio je nekoliko knjiga i članaka o vanjskoj politici na turskom i engleskom jeziku. Njegove knjige i članci su prevođeni na nekoliko jezika, uključujući japanski, portugalski, ruski, arapski, perzijski i albanski.
Imenovan je za Ministra vanjskih poslova u 60. Vladi Republike Turske.
Prof. Dr. Ahmet Davutoglu je oženjen, ima četvero djece, te govori engleski, njemački i arapski jezik.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU