Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 13.05.2011. god.


 

 

NA UNIVERZITETU U TUZLI ODRŽANA DVODNEVNA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
„DRUŠTVENI MEDIJI I BUDUĆNOST LIDERSTVA“

 

 

Univerzitet u Tuzli, kao suorganizator zajedničkog projekta Forerunner Federation USA i Studijskog programa Žurnalistika, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, protekla dva dana, bio je domaćin međunarodne konferencije za zemlje Zapadnog Balkana „Društveni mediji i budućnost liderstva“. Tokom trajanja Konferencije učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjedinjenih američkih država imali su priliku prezentirati svoje naučne radove te razmijeniti iskustva iz sasvim različitih sfera društvenog i medijskog djelovanja, dajući osvrt na značaj novo medijskih tehnologija, kao i primjenu društvenih Internet grupa u svakodnevnoj praksi.

Konferencija „Društveni mediji i budućnost liderstva“ tokom šest sesija i jednog okruglog stola obrađivala je teme poput: „Upotreba društvenih medija u političkim kampanjama“, „Facebook (R) evolucija : Slučaj Bosna i Hercegovina“, „Socijalne mreže kao pretpostavka za globalni uspjeh manjinskih i malih nacija“, „Ekonomski razvoj i društveni mediji“, „Socijalni mediji i marketing u regiji Sjeveroistočna Bosna“, „Umreženo društvo ili društvo uhvaćeno u mrežu“, „Pokretanje novih biznisa uz pomoć socijalnih medija“, te mnogih drugih.

Posebno interesantna bila su razmišljanja o značaju socijalnih medija u obrazovanim i zdravstvenim sistemima, te pitanja koja su se odnosila na etičnost i samoregulaciju novih medija i društvenih grupa, dok je okrugli sto kojem je uvodničar bio prof. dr. Enver Halilović, Rektor Univerziteta u Tuzli, otvorio izuzetno značajnu panel diskusiju.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovala je i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović, koja je govoreći o značaju ovakvih skupova i zajedno sa Rektorom Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enverom Halilovićem, konferenciju svečano i otvorila.

Cilj konferencije bio je okupiti poslovne ljude, studente i akademske lidere sa područja Zapadnog Balkana koji bi zajednički proučili prednosti suvremenih digitalnih tehnologija i društvenih mreža u unapređenju liderstva i ekonomskog razvoja na regionalnom i globalnom nivou, a sudeći po zaključcima, pozivu na djelovanje i izraženom nadom da će ovaj skup prerasti u tradicionalni vid razmjene mišljenja i iskustava, kojima je rezultirala međunarodna konferencija „Društveni mediji i budućnost liderstva“ , cilj je ostvaren. Cjelokupnom ambijentu doprinjeli su i nastupi odličnih horova „Behram-begove medrese“ i Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ iz Tuzle, a kako ističe profesor Andrew Balas sa Old Dominion University, Norfolk, Virginia, jedan od organizatora i predavača na konferenciji, zadovoljstvo je biti dijelom ovog događaja, što će, pored nastavka saradnje iz ove oblasti, zasigurno rezultirati i saradnjom u drugim disciplinama i djelatnostima.

 

Vezana vijest:

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

 
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz