Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > vijesti  > posjeta


Predsjednik Mesić u Tuzli (HINA)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je večeras u govoru na tuzlanskom Sveučilištu, kojega je i počasni doktor, kako se države nastale od bivše Jugoslavije moraju suočiti s vlastitom prošlosti, prihvatiti je i priznati, a ne nijekati i prešućivati.
"Istina se više ne može tek tako iskorijeniti. A istina o sebi, o svojoj prošlosti ili ono što se obično naziva 'pomesti pred svojim vratima', to je nezaobilazan uvjet za puno normaliziranje odnosa u regiji", rekao je predsjednik Mesić u govoru pred članovima akademske zajednice i studentima tuzlanskog Sveučilišta.
Među uzvanicima nazočnima govoru predsjednika Mesića održanu u povodu Dana državnosti BiH, koji se danas proslavlja na području Federacije BiH, a Republika Srpska ga ne priznaje, nalazili su se i Željko Knez, izaslanik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mičić, predsjednik Tuzlanske županije Enes Mujić i tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović.
Istaknuvši kako treba priznati prošlost "u njezinoj cjelovitosti, onakvom kakva je bila", Mesić je kazao kako je "ta potreba jednako hitna i u Hrvatskoj i u BiH, ali i u drugim zemljama u regiji", stanovnici koje su, kako je ustvrdio, stoljećima bili "žrtve falsificiranja prošlosti i onih koji su je falsificirali".
"Razmimoilaženja su, paradoksalno, ali istinito, počela tek kad smo se našli u zajedničkoj državi, u prvoj Jugoslaviji", koja se, kako je ustvrdio, raspala 1941. "ne zbog izdaje Hrvata i Srba, nego zato što su svi nesrpski narodi bili nezadovoljni".
Dotaknuo se i razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), rekavši kako "svako koketiranje s idejom da se u ružičastim bojama prikazuje razdoblje nacifašističke okupacije nije ništa drugo nego krivotvorenje povijesti".
Mesić je također poručio kako ne stoji teza "nekih zagriženih antikomunista u Hrvatskoj" kako se hrvatski partizani nisu borili za slobodu Hrvatske", rekavši kako su u vodstvu antifašističkog otpora bili komunisti, ali da su golema većina boraca bili nekomunisti.
Iz te borbe nastala je Bosna i Harcegovina, ustvrdio je Mesić, dodavši kako ona pripada svim trima narodima koji žive u njoj.
Spomenuvši i Daytonski mirovni sporazum, ustvrdio je da dijelom uopće nije proveden te da se odnosi na dijelove koji afirmiraju državu Bosnu i Hercegovinu. "Drugo, u dokumentima iz Daytona nema ama baš nikakva uporišta za koncipiranje entiteta kao država u državi, a kamoli za ponašanje kao da je BiH dio nekog entiteta, a ne da je entitet dio BiH", rekao je Mesić, čestitavši građanima BiH Dan državnosti.
Predsjednik Mesić posjetio je i Hrvatski generalni konzulat u Tuzli te se u Domu umirovljenika susreo s borcima Narodnooslobodilačke borbe. Na ulazu u Dom umirovljenika Mesića su dočekale i predale mu cvijeće tri stanarke Doma, hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti.
U Predsjednikovoj pratnji bili su hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić. generalni konzul u Tuzli Josip Juras, Predsjednikovi savjetnici Tomislav Jakić, Izet Aganović i Saša Perković.

Govor PREDSJEDNIKA MESIĆA 


 

kliknuti za veći prikaz
 
kliknuti za veći prikaz