Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 16.04.2012. god.


 

MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA PODUZETNIŠTVA U BiH 2012.

 

U Tuzli je u petak, 13. aprila 2012. godine obilježen Svjetski dan poduzetništva. Inicijativa je pokrenuta prije četiri godine sa ciljem da se promovira poduzetništvo na najbolji način.

 

 

 

Prigodnom manifestacijom u okviru koje je održan okrugli sto na temu „Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini“ obilježen je Svjetski dan poduzetništva (World Entrepreneurship Day), u organizaciji Centra za razvoj poduzetništva Tuzla. Cilj manifestacije bio je da se na ovaj izuzetno značajan datum okupe relevantni akteri iz oblasti poduzetništva iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi razmotrili stanje, razmijenili iskustva i ustanovili smjernice za dalji razvoj poduzetništva u Bosni i Hercegovini, te naglasili značaj koji poduzetništvo ostvaruje u otvaranju novih radnih mjesta i općenito za cjelokupni privredni razvoj zemlje.

Rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović je bio jedan od uvodničara okruglog stola, a manifestaciji su prisustvovali i ugledni predavači iz oblasti poduzetništva kako iz Bosne i Hercegovine, tako i zemalja regiona, kao i predstavnici vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, naučni radnici, univerzitetski profesori, studenti i drugi relevantni akteri.

Tokom manifestacije upriličena je i zvanična promocija BiH GEM izvještaja za 2011. godinu pod nazivom „GEM BiH 2011: Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini“, koji je kreiran na osnovu rezultata istraživanja u okviru najvećeg svjetskog akademskog istraživačkog projekta iz oblasti poduzetništva Globalnog monitora poduzetništva u kojem su u 2011. godini učestvovale 54 zemlje iz cijelog svijeta među kojima i Bosna i Hercegovina. Navedeni izvještaj sadrži analizu poduzetničkih stavova, aktivnosti i težnji te uslova specifičnih za poduzetništvo u Bosni i Hercegovini. Također, upriličena je i promocija GEM izvještaja o ženskom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Oba ova izvještaja moguće je preuzeti sa web portala Centra za razvoj poduzetništva Tuzla www.cerpod-tuzla.org.

Univerzitet u Tuzli je partner Centru za razvoj poduzetništva Tuzla na GEM projektu od početka njegove realizacije u Bosni i Hercegovini. GEM projekat je jedan od najrelevatnijih projekata iz ove oblasti koji služi za sagledavanje stanja poduzetništva u BiH.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU