Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 19.04.2012. god.


 

Promovirana knjiga dr.sci. Alije Suljića
„Stanovništvo i naselja općine Srebrenica - antropogeografska monografija“

 

 

Dr. sc. Alija Suljić održao je, pod pokroviteljstvom Univerziteta u Tuzli u srijedu, 18.04.2012. godine, promociju svoje knjige, „Stanovništvo i naselja općine Srebrenica - antropogeografska monografija“. Knjiga nastala kao rezultat iscrpnog desetogodišnjeg istraživanja autora, dr. sc. Suljića, prvi je od tri predviđena toma pomenute monografije, te pruža detaljan pregled podataka o kretanju stanovništa općine Srebrenica od 1879. do 1991. godine. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. sc. Salih Kulenović, prof. dr. sc. Adib Đozić, te dr. sc. Alma Kadušić.

 

 


U uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, istakao je značaj knjige autora dr. sc. Alije Suljića kako za savremenost tako i za budućnost Bosne i Hercegovine, koja otima od zaborava činjenice koje se tiču Srebrenice. „Genocid u Srebrenici je savremeni fenomen koji zaslužuje posebnu pažnju u akademskom smislu“, rekao je rektor Halilović, te dodao da knjiga dr. sc. Suljića predstavlja veliki naučni doprinos oblasti koja se na univerzitetima u BiH generalno nedovoljno izučava. „Neophodno je uspostaviti master ili doktorski studij koji bi omogućio sveobuhvatno akademsko izučavanje stradanja u BiH, koje se više nikada nikome ne smije desiti“, rekao je rektor Halilović.

Prof. dr. sc. Salih Kulenović obratio se prisutnima u svoje lično ime i kao predsjednik jednog od izdavača knjige, Geografskog društva Tuzlanskog kantona. Nakon što je ponudio detaljan opis strukture knjige, profesor Kulenović je istakao da monografija sadrži 36 stranica priloga kao i jednu geografsku kartu koji pružaju nadasve sveobuhvatan pregled promjena u strukturi stanovništva i naselja općine Srebrenica. „Podaci sadržani u knjizi predstavljaju rezultat višegodišnjeg truda i izučavanja složenih promjena u strukturi stanovništva naselja općine Srebrenica“, rekao je profesor Kulenović, te dodao da je po svom sadržaju i strukturi knjiga namijenjena široj publici. Na kraju svog obraćanja profesor Kulenović istakao je neophodnost uspostavaljanja demografskog instituta koji bi omogućio sistematičan pristup istraživanju i izučavanju problematike koja je od velike važnosti za savremeno drušvo BiH.

„Knjiga dr. sc. Suljića od velikog je značaja za izučavanje fenomena genocida i suprotstavljanje fenomenu zaboravljanja“, rekao je profesor Adib Đozić, jedan od promotora knjige. Profesor Đozić napomenuo je da je dužnost bošnjačke intelektualne zajednice da otvoreno i bez srama govori o stradanjima koja su se desila, kako bi otklonili uzroke koji su do tih stradanja doveli.


Dr. sc. Alma Kadušić osvrnula se na obimnu strukturu statističke građe knjige koja, između ostalog, nudi i jedinstvenu bazu podataka o poginulom i nestalom stanovništvu općine Srebrenica u periodu 1991.-1995. „Knjiga dr. sc. Suljića predstavlja veliki doprinos u naučnom i stručnom smislu“ rekla je dr. sc. Kadušić, te dodala da je po značaju obavljenog istraživanja ova knjiga obavezno štivo svakog građanina BiH.

Autor knjige, dr. sc. Alija Suljić za kraj je pozvao sve prisutne da se uključe u istraživanje stradanja Bošnjaka, dodavši da ga je na višegodišnje istraživanje ponukala potreba da kaže neizrečeno. „Moramo govoriti o stradanjima i istraživati posljedice ratnih strahota kako se isto više nikada ne bi ponovilo“, rekao je Suljić.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU