Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 03.02.2012. god.


 

Univerzitet u Tuzli posjetili predstavnici Američke ambasade u Bosni i Hercegovini


Univerzitet u Tuzli posjetila je danas delegacija Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, predvođena direktorom Odjela za kulturu, obrazovanje i odnose sa javnošću, gospodinom Tomasom Messa, te je upriličen radni sastanak na kojem se razgovaralo o saradnji između ove dvije institucije.

 

 

Kako je ovom prilikom istaknuto i Univerzitet u Tuzli i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izuzetno su zadovoljni do sada ostvarenim vidovima saradnje koja je vrlo prepoznatljiva u javnosti već petnaest godina koliko traje.

“Ambasada Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini zasigurno ima vrlo aktivnu ulogu kada je riječ o visokom obrazovanju. Razvijajući značajne projekte podrške, pružajući različite vrste pomoći, usmjerene podjednako, prema reformi visokog obrazovanja, poboljšanju studentskog standarda pa do samog uključivanja u nastavni proces za Univerzitet u Tuzli predstavlja sigurnog partnera u oblikovanju i izgradnji što kvalitetnijeg akademskog ambijenta“, rekao je između ostalog rektor prof.dr. Enver Halilović zahvaljujući se na današnjoj prilici da se sumiraju rezultati već ostvarene saradnje, te da se postave temelji za nove zajedničke projekte.

Prema riječima gospodina Tomasa Messa, Američka ambasada je vrlo zadovoljna kooperativnošću i partnerskim odnosima koji su uspostavljeni s Univerzitetom u Tuzli, te je i ovom prilikom istakao opredjeljenost za razvijanje različitih vidova saradnje, poput organiziranja specijalističkih predavanja, različitih kurseva, stipendiranja studenata i nastavnog osoblja, potpisivanja sporazuma o razumijevanju s američkim univerzitetima i radom na sličnim projektima.

Današnji susret bio je prilika da se pokrene i inicijativa za uspostavljanje Centra za američke studije koji bi otvorio prostor za intenzivniji naučni rad i istraživanja kako studenata i akademskog osoblja Univerziteta u Tuzli, tako i njihovih kolega iz Amerike, pružajući uvid u različite diskurse društvenih, kulturoloških i jezičkih disciplina.

Inače, u ljetnom semestru akademske 2011/2012 godine, na Odsjeku za Razrednu nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli boraviti će prof.dr. Loucas Petronicolos s Univerziteta u Wisconsinu, u sklopu Fulbright programa razmjene nastavnog osoblja, koji je jedan od najprestižnijh programa takve vrste u svijetu, koji je i prisustvovao današnjem sastanku, te gđica Lisa Hundley, Viši lektor na Odsjeku za engleski jezik i književnost, čiji boravak je realiziran posredstvom English Language Fellow Programa koji također finansira američka vlada i čija implementacija već traje.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU