Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 25.05.2012. god.


 

Niže cijene udžbenika za studente Univerziteta u Tuzli i do 30 odsto

 

U cilju suzbijanja nestransparente distribucije univerzitetske literature, kao jednog od oblika korupcije, Univerzitet u Tuzli već nekoliko mjeseci provodi planske aktivnosti. Formiran je Centar za izdavačku djelatnost Univerziteta u Tuzli, a donesene su i izmjene Pravilnika o izdavačkoj djelatnosti.

 

„Univerzitet u Tuzli, donedavno nije bio u mogućnosti obavljati izdavačku djelatnost, zbog nedostatka kadrovskih i materijalnih kapaciteta. Medjutim, osnivanjem Centra stvorene su mogućnosti za to. Donesen je i Pravilnik, kojim su decidno definisane zakonske obaveze autora i izdavača udžbenika“, istakla je prof.dr. Vahida Selimašić, voditeljica Centra za izdavačku djelatnost Univerziteta u Tuzli.

Prema ovom Pravilniku, distribuciju svih izdatih rukopisa, koji se koriste kao obavezna literatura na Univerzitetu u Tuzli, obavljaće Centar za izdavačku djelatnost. Univerzitet u Tuzli biće i izdavač svih rukopisa koji su u fazi štampanja, a odredjeni su kao obavezna nastavna literatura. „Njihova prodaja obavljaće se u skriptarnicama. Time smo riješili i pojedine, netransparentne, slučajeve prodaje udžbenika, jer nismo imali registrirano prodajno mjesto“, kazala je prof.dr. Vahida Selimašić, voditeljica Centra za izdavačku djelatnost Univerziteta u Tuzli.

 

Autori će moći izdati po jedan rukopis u dvije godine. Visinu autorskih honorara i maloprodajnu cijenu udžbenika utvrdjivaće Upravni odbor Univerziteta, na prijedlog Uredjivačkog odbora. Za studente tuzlanskog Univerziteta cijena će se moći sniziti i do 30 odsto. Oni koji ne budu poštovali Pravilnik o izdavačkoj djelatnosti Univerziteta u Tuzli biće predati na razmatranje Etičkom komitetu.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU