Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 04.04.2012. god.


 

Na Univerzitetu u Tuzli održana radionica
"Sedmica održivog razvoja u BiH"


U okviru programa Sedmica održivog razvoja u BiH (1.4.-7.4.2012.) u organizaciji Francuske ambasade u BiH i francuskog Ministarstva okoliša i razvoja, danas je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana radionica na temu “Održivi razvoj“. Studenti i profesori Univerziteta u Tuzli imali su priliku čuti interesantna izlaganja stručnjaka iz akademske mreže ISLE - Jannie van der Luit, više savjetnice za međunarodne projekte sa Instituta Van Hall Larenstein, Fakultet primjenjenih nauka Wageningen, Holandija, te prof.dr.sc. David Heraka, sa Fakulteta inžinjerstva, Odsjek za Mehaničko inžinjerstvo profesora sa češkog Univerziteta prirodnih nauka.

 

 

Prof.dr.sc. Amra Odobašić, dekanesa Tehnološkog fakulteta izrazila je zadovoljstvo održanom radionicom koja je studentima ovog fakulteta približila program Sedmice održivog razvoja, koja se u svijetu organizira već unazad deset godina, te dodala: ˝S obzirom da smo svjedoci problema prirode, zaštite okoline, globalnog zagrijavanja, ovakvi skupovi su nekakav naš doprinos i način da podignemo svijest o značaju održivog razvoja, te brige o našoj okolini u kojoj živimo.˝

Prema riječima predstavnice Ambasade Francuske u BiH Cathrine Constan, kako bi se ostvarilo pokretanje duha i ideja mladih za održivi razvoj na području BiH, pozvani su predstavnici i stručnjaci europske mreže ISLE koji su također uključeni i u Erasamus program. ˝Mi smo već bili na Univerzitetu u Sarajevu gdje imamo jako pozitivne reakcije. Danas smo u Tuzli. Univerziteti se žele priključiti ovoj mreži. To nam je jako drago jer ova mreža može opstati i razvijati se samo ako imamo što više članova.˝, istakla je Constant.

Tokom današnje radionice, naglašeno je da se održivi razvoj zalaže za zadovoljavanje potreba sadašnjih generacija, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe, drugim riječima, održivi razvoj se zalaže za bolji kvalitet života za svakoga, i za sadašnje i za generacije koje dolaze. On nudi viziju napretka, koji uključuje neposredne i dugoročne ciljeve, lokalno i globalno djelovanje, a tiče se i društvenih, ekonomskih i ekoloških problema, uz međusobno nerazdvojive komponente ljudskog napretka.

Također je predstavljena i Erasmus akademska mreža ISLE „Inovacije u podučavanju održivog razvoja u životnim naukama u Evropi”, koju vodi Francuska od 2010. godine, a čiji je cilj razvoj inovacija u vezi s poprečnim, prioritetnim ili čak transdisciplinarnim pitanjima. Sedmica održivog razvoja u BiH također će pored predavanja donijeti i projekcije filmova koje će se održati u Francuskim institutima u Tuzli, Banjoj Luci i Sarajevu.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU