Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 11.05.2012. god.


 

Održan okrugli sto na Tehnološkom fakultetu
"Akumulacija Modrac kao strateški resurs za Bosnu i Hercegovinu“

 

Jezero Modrac je izuzetno veliki potencijal, ne samo za snadbjevanje idustrijskih postrojenja vodom, već i za navodnjavanje, zatim kao moguća fabrika pitke vode, idealno mjesto za razvoj turizma, ali i niza drugih privrednih aktivnosti. Ekološki zaštićeno i očišćeno jezero Modrac je jedna od najvećih razvojnih šansi Bosne i Hercegovine.

 

 


Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ dd Tuzla su organizovali okrugli sto na temu "Akumulacija Modrac kao strateški resurs za Bosnu i Hercegovinu“. Učesnici okruglog stola su: Hasan Muratović, načelnik općine Živinice, Enver Ćosičkić, direktor preduzeća "Spreča" dd Tuzla, Mirela Uljić, pomoćnik kantonalnog ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu TK, prof. dr. Mustafa Burgić, moderator Okruglog stola i prof.dr. Vahida Selimbašić. Ovom značajnom skupu su prisustvovali: prof.dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, Željko Knežiček, ministar industrije, energetike i rudarstva, Senija Bubić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, Igor Rajner, savjetnik premijera TK, Bajazit Jašarević, predsjednik Skupštine TK, te nastavno osoblje i studenti fakulteta.

Dekanesa Tehnološkog fakulteta, prof.dr. Amra Odobašić je istakla značaj održavanja današnjeg okruglog stola: „Sam naziv okruglog stola je jasan. Radi se o zaštiti akumulacije Modrac i šta mi možemo da uradimo po tom pitanju, jer je jezero Modrac strateški potencijal za privredu cijele Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da skrenemo pažnju na potrebu rješavanja problema zagađenja jezera Modrac.“

Nakon što je prošle godine Općina Živinice uspješno završila projekat izgradnje kanalizacionih kolektora šireg gradskog područja za oko 42.000 korisnika, počela je izgradnja prve faze mehaničkog prečišćavanja otpadnih voda u vode druge kategorije, odnosno vode za kupanje. „Zaštita jezera Modrac je strateški zadatak kako općine Živinice tako i Bosne i Hercegovine. Mehanički tretman otpadnih voda za kanlizaciju općine Živinice je u funkciji, što će dati puni doprinos onoj viziji da jezero Modrac bude istinski resurs pitke vode.“ kazao je načelnik općine Živinice Hasan Muratović.

Direktor preduzeća "Spreča" dd Tuzla, Enver Ćosićkić je istakao da tema današnjeg Okruglog stola nije preambiciozna i da je od strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu. „Pored zaštite jezera Modrac, vrlo je bitno i čišćenje jezera Modrac kao i tretman otpadnih voda. Preduzeće „Spreča“ dd Tuzla poduzima određene aktivnosti po tom pitanju te je izvršena izrada tzv. kanalizacionog prstena za čiščenje voda. Očekujemo da će sa ovog Okruglog stola proizaći i zaključci koje ćemo u dogledno vrijeme prezentirati javnosti kao i šta smo sve uradili po ovom pitanju.“

 

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU