Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 28.05.2012. god.



ZELENE TEHNOLOGIJE I EKOSISTEMI ZA GLOBALNI ODRŽIVI RAZVOJ
(ICGTec 2012)

 

Na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, danas je počela sa radom trodnevna, međunarodna konferencija pod nazivom: "Zelene tehnologije i ekosistemi za globalni održivi razvoj (ICGTec 2012)".

 

 

Međunarodna konferencija o zelenoj tehnologiji i ekosistemima za globalno održivi razvoj - ICGTec2012 održava se u organizaciji Centra za istraživanje, menadžment i resurse Zemlje (Center for Earth Resources, Research & Management CERRM), Pahang Univerziteta u Maleziji (UMP), Univerziteta u Tuzli i Ambasade Malezije u Bosni i Hercegovini. Konferencija za cilj ima omogućiti naučnu raspravu, razmjenu ideja i brainstorming između stručnjaka i istraživača iz Malezije, Bosne i Hercegovine i ostalih međunarodnih sudionika kako bi se potaknulo istraživanje i inovacija u polju zelene tehnologije i održivog razvoja.

Na konferenciji učestvuje preko 100 učesnika iz Malezije, Indonezije, Iraka, Irana, novog Zelanda, Bangladeša, Libije, Meksika, Alžira, Indije, Turske, Hrvatske i Slovenije, što će svakako doprinijeti kreiranju jake mreže istraživača te poslužiti kao jaka platforma za razvoj BiH.

Dekanesa Tehnološkog fakulteta, prof.dr. Amra Odobašić je u svom obraćanju istakla: "Tema konferencije “Zelene tehnologije i ekosistemi za globalni održivi razvoj” je uvijek aktuelna i to je čime se mi bavimo na Tehnološkom fakultetu. Konferencija je nastala u saradnji sa Pahang Univerzitetom iz Malezije. Učesnici konferencije su iz Malezije, Iraka, Irana, Bangladeša, Novog Meksika, Hrvatske i Slovenije. Ovakva razmjena znanja i iskustava je veoma značajna za razvoj svijesti o zaštiti okoline i za razvoj tehnologija. Mi smo na putu razvoja ekologije. Cilj nam je da pokušamo informisati javnost po pitanju održivih tehnologija i njihovom razvoju."

Prisutnima su se obratili načelnik općine Tuzla, Jasmin Imamović, Federalni ministar obrazovanja i nauke, Damir Mašić, Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Nađa Avibašić i u ime rektora Univerziteta u Tuzli, prorektorica za finansiranje i razvoj Univerziteta u Tuzli, Snježana Marić.

Prorektorica Univerziteta u Tuzli, Snježana Marić je u ime rektora Univerziteta u Tuzli i u svoje lično ime zaželjela dobrodošlicu prisutnima i istakla posebno zadovoljstvo što se konferencija od međunarodnog značaja odvija na Tehnološkom fakultetu.

Načelnik općine Tuzla, Jasmin Imamović je izrazio zadovoljstvo što je konferenciju međunarodnog karaktera organizovao Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i upoznao prisutne sa aktivnostima, koje provodi Općina Tuzla, vezane za ekosisteme i globalnu održivost. "Strategija razvoja Tuzle je ugrađena u Strategiju razvoja EU. Jedan od pravaca EU je energetska efikasnost, borba protiv globalnog otopljavanja i smanjenje misije CO2. Cilj naše Strategije je 20% smanjiti misiju CO2 do 2026. godine. "

Federalni ministar obrazovanja i nauke, Damir Mašić je istakao značaj potpisivanja Protokola o saradnji između između državnog Univerziteta Pahang – Malezija, Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. "Trebamo koristiti nove tehnologije u ekosistemima, razvijati globalne sisteme, vratiti se prirodnim sistemima bez roka trajanja. Trebamo koristiti zelene tehnologije. Naša je obaveza da edukujemo mlade ljude o ekosistemima za globalni razvoj za kvalitetniju budućnost."

"Sadržaj i obim trendova ove konferencije predstavljaju, za sve koji smo se okupili ovdje, veliki izazov. Posebno se odnosi na nas, organizatore - domaćine, jer je našem Kantonu, Univerzitetu, data šansa da se priključimo ovim pravcima, ekosistemima globalno održivog razvoja. Saradnja obrazovnih institucija, razmjena iskustava, usvajanje novih saznanja je od neprocjenjivog značaja za nas učesnike. Konferencija koju danas počinjemo podstaće nas na analizu šta smo do sad uradili, kao i šta sve moramo još uraditi.", rekla je Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Nađa Avibašić

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU