Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 25.10.2011. god.


 

Potpisan Sporazum o dugoročnoj saradnji između Univerziteta u Tuzli i pravosudnih institucija

 

Dana, 24.10.2011. god., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli potpisan je Sporazum o dugoročnoj saradnji sa predstavnicima Općinskog suda Tuzla i Tužilaštva TK. Ovim Sporazumom studentima je omogućeno da se na praktičan način upoznaju sa radom pravosudnih institucija.

- Sporazum omogućava studentima da u toku studija, teoretski dio nastave primjene u praksi, te da na ovaj način unaprijede svoja znanja- kazao je dr.sc. Enver Halilović, red.prof., rektor Univerziteta u Tuzli.



- Za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli otvorena su vrata Općinskog suda i kantonalnog Tužilaštva. Oni će ovdje prisustvovati suđenjima - dodala je Indira Hadžimehmedović, predsjednica Kantonalnog Suda, te dodala: - Oni odmah, na licu mjesta, u sudnici mogu vidjeti ono što su stekli u toku studija, kako to sudije primjenjuju u praksi. Važno je reći da su u proteklom periodu studenti pokazali visoko intersovanje za ovo. Za nas, pravosudne institucije, veoma je važno što smo otvorili vrata studentima, tako da oni mogu vidjeti da li u budućnosti žele da se bave ovim zanimanjem, jer se upravo iz reda studenata biraju stručni saradnici, odnosno sudije u budućem periodu.

- Ovo nije prvi put da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u pravosudnim institucijama stiču dodatna znanja. Ovakav vid saradnje traje već šest godina - kazao je dr.sc. Izudin Hasanović, vanr.prof., dekan Pravnog fakulteta
Studenti su već pokazali veliko interesovanje za ovakav vid obrazovanja. Pravo da stiču praktična iskustva u pravosudnim institucijama imat će studenti od druge do završne godine fakulteta.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ministar za pravosuđe i javnu upravu u Vladi TK Alen Taletović, koji je ovaj čin ocijenio kao ključ dodatne edukacije studenata.

- Ovo što Univerzitet u Tuzli radi u saradnji sa Pravnim falkultetom i sa institucijama pravosuđa na TK je zapravo jedan model kako treba uspostaviti saradnju, da bi studenti kada završe fakultete bili u kapacitetima, da tako kažem, uključe se aktivnije i znanije u pravosuđe i praksu - dodao je Taletović.

I na kraju, važno je istaći veliki značaj potpisivanja Sporazuma o dugoročnoj saradnji jer studenti iz dana u dan pokazuju sve više intersovanja za odlazak u pravosudne institucije.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU