Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 25.05.2012. god.


 

 

BH fakulteti mogu biti konkurentni s evropskim


Šefovi misija zemalja članica Europske unije na čelu sa specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Peterom Sorensenom, u okviru nove prakse, boravili su u Tuzli. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, sa predstavnicima Univerziteta i studentima I i II ciklusa ovog fakulteta prisustvovali su sastanku o temi „BiH na putu ka Evropskim integracijama“.


 


Ovom prilikom rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović, visoke evropske zvaničnike upoznao je sa problemima sa kojima se susreću svi fakulteti u našoj zemlji, a koji su ujedno i kočnica na evropskom putu naše zemlje.

„Pravni, finansijski i autonomni, problemi su, koje imaju gotovo sve visokoškolske institucije u BiH. Oni koče mobilnost studenata i profesora, te razvoj Bolonjskog procesa. Stoga, sam zatražio od medjunarodnih zvaničnika da više pažnje posvete pitanjima visokog obrazovanja u našoj zemlji“, izjavio je rektor Halilović nakon sastanka sa visokim evropskim zvaničnicima.

Medjunarodni predstavnici u našoj zemlji podržavaju nastojanja naših visokoškolskih institucija na putu ka Evropi. „Podržavamo angažman profesora iz Evropske unije na fakultetima u BiH. Tako će biti i u budućnosti i podržavamo evropske standarde u praksi visokoškolskih institucija u BiH“, izjavio je Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

S obzirom, da naša zemlja ima potencijala i visokoobrazovnog kadra, rektor Halilović, zatražio je od visokih evropksih zvaničnika podršku, koja će doprinijeti da bosanskohercegovački Univerziteti budu konkurentni sa visokoobrazovnim institucijama u Evropskoj Uniji.


 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU