Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 20.04.2012. god.


 

PRVI BiH SIMPOZIJUM GINEKOLOŠKE ONKOLOGIJE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

 

 

Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla i Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona upriličio je svečano otvorenje Prvog BiH Simpozijuma ginekološke onkologije sa međunarodnim učešćem. Dvodnevni Simpozijum, planiran za 20. i 21. 04.2012. godine okupit će među predavačima uvažena imena u oblasti ginekološke onkologije iz Bosne i Hercegovine i regije.

 

 


Prvi BiH Simpozijum ginekološke onkologije potvrda je opredijeljenosti medicinskih radnika Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla da pacijenticama sa našeg područja pruže kompletnu uslugu u preveciji, otkrivanju i liječenju različitih ginekoloških oboljenja. Nažalost, karcinom genitalnog trakta kod nas se često otkriva i bilježi veliku smrtnost. Posebno je važno naglasiti da su mogućnosti liječenja karcinoma velike, ukoliko se otkrije na vrijeme. Simpozijum je namijenjen specijalistima i specijalizantima ginekološke onkologije, porodične medicine, ginekologije i akušerstva, radijacijske onkologije, patologije i radiologije, a za cilj ima prezentirati osim nanovijih dostignuća u ginekološkoj onkologiji i potpornu terapiju u palijativnom stadijumu ginekoloških karcinoma.

Prof. dr. Dženita Ljuca, predsjednica organizacionog odbora Simpozijuma, pozdravnim obraćanjem je istakla očekivanja Organizacionog odbora Simpozijuma. “Očekujemo da ćemo svi imati priliku razmijeniti iskustva, obogatiti znanje te formirati zaključke i prijedloge značajne za BiH ginekološku onkologiju”, rekla je Ljuca, dodavši da je kranji cilj Simpozija bolje povezivanje primarne i sekundarne sa tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite, a sve u svrhu pružanja maksimalne skrbi za pacijente.

Prigodnim govorima skupu su se obratili i načelnik općine Tuzla, Jasmin Imamović, u ime Ministarstva zdravstva Federacije BiH, Zlatko Čardaklija, ministrica zdravstva Tk, prof.dr. Nada Pavlović-Čalić, generalni direktor UKC Tuzla, prof. dr. Elmir Čičkušić, predsjednik Ljekarske komore TK, dr. sc Haris Huseinagić i rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović.

dr Zlatko Čardaklija, u ime Federalnog ministarstva zdravstva, istakao je važnost ove, za BiH jedinstvene manifestacije, koja je okupila veliki broj stručnjaka, s obzirom da je ginekološka onkologija veoma značajna oblast medicine obzirom na brojne malignitete i njihovo sve veće prisustvo u populaciji, te skrenuo pažnju na značaj preventive u oblasti ginekološke onkologije.

Ministrica zdravstva TK, Prof. dr. Nada Pavlović-Čalić je uputila čestitke na učinjenim naporima u organizovanju ovog Simpozijuma koji ima za cilj razmjenu iskustava u preventivi liječenja ginekoloških karcinoma, kao i karcinoma dojke i naglasila je da je ovo prvi korak za uspostavljanje uslova za daljni rad i saradnju u ovoj oblasti. Saradnja sa regionalnim centrima iz ove oblasti odavno postoji a Simpozij je prilika da se te veze i ojačaju.

Podrška Univerziteta u Tuzli je važna jer Simpozijum ima i naučnu komponentu. Rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović je imao čast da svečano otvori Simpozij sa riječima: “Prvi BiH Simpozijum ginekološke onkologije sa međunarodnim učešćem je od izuzetnog značaja za Univerzitet u Tuzli sa stanovišta razvoja naučno-istraživačkog rada i učešća profesora i ljekara Medicinskog fakulteta i UKC Tuzla u ovom Simpoziju u cilju razmjene znanja, stalne edukacije i kvalitetnog naučno-istraživačkog rada.”

U okviru programa predviđena su vrlo aktuelna stručna predavanja iz različitih oblasti koja će održati eminentni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, a u subotu, 21. 04.2012. godine održavanje i Workshopa koji će učesnicima približiti aspekte i pristup ginekološkim karcinomima kroz prikaz slučajeva iz prakse.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU