Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 24.11.2011. god.


 

Fakultet za tjelesni odgoj i sport
Održan Okrugli sto na temu "Sport na univerzitetima kao vannastavna aktivnost"

 

U sklopu obilježavanja 35 godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli, na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, danas je održan Okrugli sto na temu "Sport na univerzitetima kao vannastavna aktivnost".

Okrugli sto je organizovan od strane Univerzitetskog sportskog društva Univerziteta u Tuzli, pod pokroviteljstvom Univerziteta u Tuzli i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

 


Okruglom stolu su prisustvovali gosti sa Univerziteta u Sarajevu dr.sc. Midhat Mekić, red. prof., Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo i Univerziteta u Banja Luci: dr.sc. Aldijana Lukić, docent i Igor Božić, asistent, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Banja Luka, te dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, Vlatko Šeparović, docent, predstavnici Univerzitetskog sportskog društva : dr.sc. Muris Đug, docent, predsjednik , Alan Alagić, sekretar , članovi Upravnog odbora: Ermin Karajić i Ismail Durmić, voditelj Centra za sport Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Jasmin Mehinović, docent, i predsjednik Udruženja studenata Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Denis Ibričić.

Cilj organizovanja današnjeg Okruglog stola je bio da predstavnici javnih univerziteta naprave presjek i analizu sporta na svojim univerzitetima i da predlože mjere za unapređenje organizovanja univerzitetskog sporta u Bosni i Hercegovini.

Prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu predsjednik Univerzitetsko sportskog društva, dr.sc. Muris Đug, docent sa riječima:

- Cilj nam je da afirmišemo i razvijamo sport kroz vannastavne aktivnosti i da unaprijedimo rad klubova i rekreaciju studenata kroz sekcije. Trenutno egzistiraju i rade unutar Univerziteskog sportskog društva: Košarkaški klub "Student", ženski odbojkaški klub, KUD Zvonko Cerić, skijaška sekcija, fitnes sekcija, kao i Univerzitetski plesni klub koji je u saradnji sa Klubom ritmičko-sportske gimnastike "Sloboda" osvojio 2. i 4. mjesto na Svjetskom takmičenju u Show Dance plesu.

Profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, dr.sc. Midhat Mekić, red. prof. je rekao:

- Odavno se osjeća potreba za ovakvom vrstom okupljanja i odajem veliko priznanje Univerzitesko sportskom društvu Univerziteta u Tuzli što su napravili inicijativu i organizovali ovaj Okrugli sto kako bi univerziteti širom Bosne i Hercegovine razmijenili svoja iskustva i unaprijedili međusobnu saradnju, kao i istakli važnost bavljenja studenata sportom i uključivanje studenata u sportske vannastavne aktivnosti.

- O funkcionisanju i aktivnostima Univerzitetskog sportskog društva Unvierziteta u Tuzli sam već imala priliku se upoznati. Pozitivna iskustva sam prenijela u Banja Luku. Današnji sastanak će dobro doći da steknemo na osnovu vaših pozitivnih iskustava platforme za budući rad.- istakla je dr.sc. Aldijana Lukić, docent.

Istaknuto je da je neophodno pristupiti izradi kalendara takmičenja u određenim sportskim disciplinama, pri čemu bi uzeli učešće svi univerziteti u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je prisutan nedostatak ovakvih manifestacija postoji velika opravdanost za organizovanjem ovog Okruglog stola i unapređenje zajedničkog djelovanja i rada u univerzitetskom sportu.

 

 

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU