Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 16.03.2012. god.


 

Na Univerzitetu u Tuzli održano predavanje
„Tabu u kulturi američkih Indijanaca“ profesora Fredrick White


U saradnji s Ambasadom Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini na Univerzitetu u Tuzli danas je održano javno predavanje pod nazivom „Taboo in Native American Culture“ (Tabu u kulturi američkih Indijanaca) profesora Fredrick White, sa Slippery Rock univerziteta iz Pensilvanije.

 

 

Kroz priču The Haida Women and the Bears ( Haida žene i medvjedi) koja predstavlja usmeno predanje Haida plemena američkih indijanaca, profesor White je govorio o kulturi autohtonih stanovnika Sjedinjenih američkih država, njihovom načinu života, običajima, filozofiji, kulturi i vjerovanjima, ali i o značaju revitalizacije kultura kojima je prijetio zaborav, ilustrirajući značaj i potrebnost razmjene i razumijevanja kulturoloških sličnosti i razlika.

Današnje predavanje izazvalo je veliko zanimanje studenata pa je uslijedila i vrlo interesantna diskusija koja se odnosila na sadašnji položaj indijanaca u američkom savremenom društvu.
Prije predavanja prisutnim se obratila Sunshine Isow, atašeica za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja je govorila o značaju saradnje Univerziteta u Tuzli i Ambasade, napominjući da je razmjena studenta i akademskog osoblja rezultirala i organiziranjem ovog predavanja.

Atašeica Isow istakla je spremnost za organiziranjem različitih projekata koji nastaju kao rezultat potreba i interesovanja studenata Univerziteta u Tuzli, pri čemu se poseban značaj ogleda u naučnoj i kulturološkoj razmjeni, što je u ime Univerziteta u Tuzli potvrdila i prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju, prof.dr. Mensura Aščerić.
Inače, profesor Fredrick White doktorirao je na primjenjenim lingvističkim naukama, autor je brojnih publikacija iz oblasti lingvistike i književnosti, kao i kulturoloških studija o američkim indijancima.



 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU