Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 04.05.2012. god.


 

Međunarodni simpozij InTsikt 2012.

U organizaciji Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i BIT Centra Tuzla, a u saradnji sa Fakultetom za elektrotehniku u Ljubljani, te uz podršku Regulatorne agencije za komunikacije BiH, danas je počeo, dvodnevni, 8. Međunarodni simpozij o informacijsko - komunikacijskim tehnologijama InTsikt 2012.

 

 

Predviđeno je 16 predavanja eminentnih profesora sa univerziteta iz Ljubljane, Zagreba i Trabzona, te eksperata i istraživača sa instituta i kompanija iz Njemačke, Španije, Slovenije, Italije, Turske, Hrvatske i BiH. Tema ovogodišnjeg Simpozija je ˝Telekomunikacije za pametne sisteme˝ i predstavlja nastavak prošlogodišnje teme ˝Pametni grad˝. Prema riječima profesora na Fakultetu elektrotehnike u Ljubljani i ujedno predsjedavajućeg Simpozija Jurija Tasiča, u naredna dva dana najbitnije je da se razmijene rezultati, te da svi učesnici pronađu zajedničke ciljeve. ˝Ovaj put najvažnije je da imamo fokus na integraciji dva područja, a to je inteligencije i mreža, te nosioci informacija i telekomunikacijski sustavi. Također moram reći i da je neophodno da povećamo međuregionalnu suradnju. Na Zapadnom Balkanu morali bi da napravimo neki centar nauka i znanja koji bi imao veliki uticaj na Europu, ali i cijeli svijet˝, dodao je prof.dr. Tasič.

Važno je kazati da ovaj Simpozij već osmu godinu predstavlja mjesto na kojem se susreću akademija i industrija, te razmjenjuju iskustva iz informacijsko - komunikacijskih tehnologija. Dekan na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, prof.dr. Amir Tokić smatra da pomoću ovog Simpozija pomenuti fakultet, Univerzitet u Tuzli, ali i svi univerziteti u našoj zemlji ˝hvataju˝ jedan priključak s najnovijim europskim i svjetskim tokovima i to u vrlo propulzivnoj oblasti kao što su komunikacijsko-informacijske tehonologije. ˝Danas su ‘pametni’ sistemi hit tehnologija i mi gledamo da preko Hrvatske, Slovenije, Austrije, ove godine i Španije, Italije i Turske budemo dio europske zajednice u najširem smislu te riječi˝, naglašava dekan Tokić.

Svečanom otvaranju Simpozija prisustvovao je i općinski načelnik Jasmin Imamović. On smatra da BiH u globalnoj konukrenciji mora biti inovativna. ˝Mi smo krenuli sa tehnološkim parkom, sa BIT Centrom I, II i III, a sada moramo da požurimo i sa BIT Centrom IV koji bi se posvetio inteligentnim sistemima. Ovaj Simpozij bi se mogao i tako nazvati. Čitao sam preporuke za zemlje Zapadnog Balkana od Evropske komisije i Evropske razvojne banke koji su dugo analizirali prostor i dali preporuke kako izaći iz krize. Uvijek se spominje riječ informaciono-komunikaciono-digitalno društvo i riječ inovacija. To je naša prilika u globalnoj konkurenciji˝, istakao je načelnik Imamović.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU