Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest

 

 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 15.03.2012. god.


 

35 godina Univerziteta u Tuzli

Promovirane monografija „35 godina Univerziteta u Tuzli“ i
„Bibliografija doktorskih disertacija 1962-2011“

 

Na Univerzitetu u Tuzli večeras su promovirani monografija „35 godina Univerziteta u Tuzli“ i „Bibliografija doktorskih disertacija 1962-2011“. Riječ je o djelima koja su nastala na Univerzitetu u Tuzli i čija izdanja predstavljaju prva izdanja ovakve vrste tuzlanske akademske zajednice. O monografiji „35 godina Univerziteta u Tuzli“ koja će uskoro doživjeti i svoje englesko izdanje, večeras su govorili dr. sc. Sadik Latifagić, redovni profesor, nekadašnji rektor Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Vahida Selimbašić, vanredni profesor, voditeljica Centra za izdavačku djelatnost, dr.sc. Vedad Spahić, vanredni profesor, predsjednik Redakcionog odbora Monografije, dok je o „Bibliografiji doktorskih disertacija 1962-2011“ govorila magistrica Edna Klimentić, koordinatorica izrade Bibliografije. Riječi dobrodošlice prisutnim, u prigodnom govoru, uputio je rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović.

 

 

Monografija „35 godina Univerziteta u Tuzli“ donosi pregled najznačajnijih trenutaka u razvoju Univerziteta, od njegovog osnivanja, kontinuiranog rasta, transformacije i integracije, do osvrta na aktuelni Univerzitet, ali i viziju njegovog napredovanja.

Sama Monografija, urađena na više od 160 stranica, bogato opremljena fotografijama, donosi različite sadržajne cjeline dajući jezgrovit i vrlo informativan prikaz Univerziteta u Tuzli. I kako je u uvodu Monografije rečeno: „ Osvrćući se na prošlost spoznajemo da samo prave vrijednosti traju i da vremenom dodatno potvrđuju svoj značaj. Jer, univerzitet je ustanova koja je po svojoj prirodi istovremeno i konzervativna i avangardna sredina, ambijent stalnog preispitivanja i stalnog susreta s novim izazovima… Univerzitet u Tuzli su činili i čine ljudi –desetine hiljada studenata i hiljade zaposlenih koji su svojim radom kreirali ono što danas prepoznajemo u ovoj važnoj instituciji.“

O „Bibliografiji doktorskih disertacija 1962-2011“ govorila je magistrica Edna Klimentić, koordinatorica izrade Bibliografije. Značaj izdavanja Bibliografije potvrđuje, prije svega, činjenica da je razvoj svakog univerziteta nezamisliv bez naučno-istraživačkog rada koji se ogleda kroz magistarske i doktorske disertacije, naučne i stručne radove članova akademske zajednice. Ova Bibliografija donosi pregled upravo tih naučnih činjenica tokom 50 godina, referirajući se na period koji obuhvata, i po svom ustrojstvu predstavlja jedinstven i vrlo važan temelj za dalja istraživanja.

BIBLIOGRAFIJA
DOKTORSKIH
DISERTACIJA
1962.-2011.

 


 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU