Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 06.06.2011. god.


 

 

Rektor Univerziteta u Tuzli dr. sc. Enver Halilović razgovarao sa
delegacijom Dicle Univerziteta iz Republike Turske

       

 

U okviru najavljene posjete  Bosni i Hercegovini i institucijama Tuzlanskog kantona, Univerzitet u Tuzli posjetila je delegacija DICLE Univerziteta (Dišle Univerzitet)iz Turske. Tokom susreta sa rektorom Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Enverom Halilovićem, redovnim profesorom, gosti iz Turske,dekan Medicinskog fakulteta Dicle Univerziteta, profesor Fuat Gurkan i profesor Salih Hosoglu, specijalista infektivnih bolesti, razgovarali su o uspostavljanju saradnje između ova dva univerziteta iz različitih oblasti, prije svih medicinskih nauka.

Kratki sastanak bilo je prilika i za prezentiranje rada Univerziteta u Tuzli i Dicle Univerziteta, te preciziranje području budućeg zajedničkog djelovanja. Poseban akcenat stavljen je na mogućnosti razmjene studenata i akademskog osoblja i Erasmus Mundus program.

Univerzitet u Tuzli otvoren je za različite vidove saradnje sa drugim univerzitetima i vjerujem da ćemo vrlo brzo definirati dogovor o među univerzitetskoj saradnji sa Dicle Univerzitetom kako iz područja medicinskih tako i iz drugih naučnih disciplina. Naša želja je da ovaj sporazum bude definiran, kako općim sporazumom o saradnji i razumijevanju tako i  užim specijalističkim programima i modulima.“, kazao je, između ostalog, tokom današnjeg susreta Rektor Halilović.

Dicle Univerzitet pohađa oko 20.000 studenata, na četrnaest fakulteta, u okviru 45 različitih programa i sa mogućnostima usavršavanja na tri instituta i osam istraživačkih centara koliko ih posjedujemo. Doktorski studij (III ciklus studija)sadrži 45 različitih usmjerenja i veoma samo zainteresirani da ostvarimo među univerzitetsku sardanju sa Univerzitetom u Tuzli koji je prema svim pokazateljima jako razvijen i napredan Univerzitet.“ , poručio je dekan Gurkan, zahvaljujući se na prilici za razmjenu informacija i razgovor o uspostavljanju buduće saradnje.

Kako je, na kraju današnjeg susreta, zaključeno, u narednom periodu pred univerzitetima je  pokretanje procedura oko definiranja među univerzitetskih sporazuma , te je, vrlo brzo, za očekivati zvanično potpisivanje sporazuma i primjena dogovorne saradnje.

Tokom posjete Tuzlanskom kantonu, delegacija Dicle Univerziteta posjetila je Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, te će se susresti i sa kolegama s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU