Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 05.07.2011. god.


 

 

Svečano potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji i razumijevanju

između Univerziteta u Tuzli i Sarajevo School of Scinece and Technology

 

 

Rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović i predsjednik, Sarajevo School of Science and Technology, prof.dr. Ejup Ganić potpisali su danas na Univerzitetu u Tuzli Sporazum o međusobnom razumijevanju i saradnji.

Kako je ovom prilikom istakao rektor Halilović ˝Sarajevo School of Science and Technology˝ spada u respektabilne privatne univerzitete u našoj zemlji i potpisivanje sporazuma predstvlja gradnju visoko kvalitetene bosansko-hercegovačke univerzitetske mreže.

“Njegova veza kao dijela jedne univerzitetske zajednice u širem smislu izvan naše zemlje omogućava Univerzitetu u Tuzli jedan indirektan susret i komunikaciju sa drugim univerzitetima, ali u isto vrijeme daje i prostor posebnoj mogućnosti razvoja ideja u procesu Bolonjske deklaracije. “Sarajevo School of Scinece and Technology” bavi se na najkvalitetniji način, u ovom momentu, unaprijeđenjem svoga rada u svim segmentima i stoga je saradnja sa svakim kvalitetnim univerzitetom i institucijom kako u BiH, tako i izvan dobrodošla˝, istakao je rektor Halilović.

Prema riječima prof. dr. Ganića, današnje potpisivanje sporazuma zasigurno će ozbiljim radom omogućiti veće prisustvo i vidljivost oba univerziteta na vrlo značajnoj europskoj akademskoj sceni, te će doprinjeti priliv sredstava za istraživačke projekte.

“Nama je važan Univerzitet u Tuzli, zato što je integrisan i ima jako puno istaknutih pojedinaca. Pored toga, Univerzitet u Tuzli svakim danom bilježi ostvarenje novih vrlo reprezentativnih rezultata, teži uvođenju europskih standarda i posjeduje izuzetno jak kadrovski potencijal. Naša je želja da ostvarimo saradnju sa uspješnim univerzitetima i danas, ovim činom, stvaramo mogućnost za zajedničko napredovanje.”, između ostalog kazao je rektor i predsjednik Sarajevo School of Science and Technology, prof.dr. Ejup Ganić.

Sporazumom su, između ostalog, dogovorene međusobne posjete, studijska putovanja i konsultacije nastavnika i naučnika oba univerziteta s ciljem međusobne razmjene iskustava u naučno-nastavnom procesu. Dogovorena je i međusobna saradnja na naučnim skupovima, simpozijima i konferencijama, kao i posjete svečanostima organizovanim od strane sporazumnih strana. Univerzitet u Tuzli i Sarajevo School of Science and Technology ubuduće će zajednički promovisati univerzalne akademske vrijednosti, te raditi na provođenju reforme visokog obrazovanja s ciljem ispunjavanja pretpostavki za aktivno i punopravno učešće u jedinstvenom evropskom obrazovnom području. Kao posebno važnu vrstu saradnje ,prof.dr. Enver Halilović i prof.dr. Ejup Ganić, istakli su saradnju u okviru naučno-istraživačkih projekata i jedinstvenog apliciranja razvojnih projekata prema europskoj akademskoj zajednici.

Neki od načina saradnje i ciljeva sporazuma su i postizanje mobilnosti nastavnika, mladih istraživača i studenata u okviru dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, međusobna razmjena naučnih informacija kao i međusobna razmjena publikacija (univerzitetskih udžbenika, nastavnog materijala, stručne literature i univerzitetskih časopisa).

Danas potpisanim sprazumom, dogovoreno je i utvrđivanje zajedničkih osnova i jedinstveno djelovanje prema institucijama od značaja za područje visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i prema međunarodnoj zajednici.

Svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovao je i akademik Muhamed Filipović, koji je danas bio simbol razvoja i značaja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU