Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA
Tuzla, 23.05.2011. god.


 

 

ODRŽANO PREDAVANJE„PROŠLOST,SADAŠNJOST,BUDUĆNOST NATO-A“

UPRILIČEN SASTANAK SA REKTOROM UNIVERZITETA U TUZLI, SASTANKU PRISUSTVOVALI PUKOVNIK OLSEN, ZMAJENIK KOMANDANTA NATO ŠTABA SAREJVO, NJ.E. VAFHAN OCAK, AMBASADOR REPUBLIKE TURSKE U BIH I MINISTAR ODBRANE BIH, DR. SELMO CIKOTIĆ

RAZGOVARANO O NASTAVKU SARADNJE IZMEĐU
UNIVERZITETA U TUZLI I NATO ŠTABA SARAJEVO

 

 

 

Univerzitet u Tuzli u saradnji sa NATO misijom u Bosni i Hercegovini organizirao je javno predavanje „Prošlost, sadašnjost i budućnost
NATO-a“, kako bi studentima Univerziteta u Tuzli kao i drugim posjetiteljima približili ovu svjetsku organizaciju, te prezentirali strateški koncept razvoja NATO-a u budućnosti.

Tokom uvodnog izlaganja pukovnika, dr. John Olsena, zamjenika komandanta NATO Štaba Sarajevo, prisutni su se podsjetili na početak formiranja Sjeveroatlanskog saveza i njegovog pozicioniranja kao vodećeg koncepta globalne sigurnosti, dok je NJ.E. Vafhan Ocak, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini s prisutnim podijelio iskustva zemalja članica NATO saveza, te prednosti koje članstvo u ovom Savezu donosi.
„Stabilnost i sigurnost nemaju alternativu. Naprotiv, oni su garant prosperiteta i uspješnosti“, govoreći o NATO-u, između ostalog, kazao je pukovnik dr. John Olsen.

„Izuzetno je važno ovo o čemu mi danas govorimo, važno je zbog činjenice da Bosna i Hercegovina mora doseći vrh piramide koji pokazuje da ste postali punopravni član NATO saveza. Vjerujem da ćete to i ostvariti, posebno, što danas razgovaramo s dijelom populacije koja će vrlo brzo postati najproduktivniji dio društva i koja će utjecati na donošenje odluka.“, mišljenja je NJ. E. Vafhan Ocak, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, dr. Selmo Cikotić govorio je o putu koji je Bosna i Hercegovina prošla kroz proces pridruživanja NATO savezu, te o aktivnostima koje su pred svima nama kako bi postali dio koncepta globalne sigurnosti.
„ Globalno gledano, čitav svijet se zauzima za sedam koncepata, ali jedino koncept NATO saveza, koncept globalne sigurnosti ima apsolutnu primjenjivost i nedvojbeni utjecaj. Jačina države ne mjeri se njenim geografskim granicama niti prostorom na kome se proteže, važnost države mjeri se njenim prisustvom u NATO savezu i to mora biti, to i jeste naš strateški cilj. Bosna i Hercegovina ima vrlo kompleksan odnos sa NATO snagama, moramo razvijati naše partnerstvo, kako bi smo obezbijedili razvoj i napredak cjelokupnog društva“; između ostalog kazao je ministar Cikotić, obraćajući se studentima.

Rektor Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Enver Halilović, redovni profesor, potakao je diskusiju i razgovor o značaju NATO saveza za Bosnu i Hercegovinu, akcentirajući sam odnos NATO-a prema procesu pridruživanja, praveći paralele sa drugim europskim državama.
„ NATO mora nastaviti sa osiguranjem jednake zajedničke odbrane i sigurnosti za sve građene, kako bi i dalje bio efikasan u svijetu stalnih promjena, mora razvijati nove sposobnosti sa novim partnerima, jer smo svi mi dio globalne zajednice i novog geopolitičkog uređenja, koji se mora strateški i konceptualno shvatiti i primijeniti“, kazao je Rektor Halilović.

Po završetku javnog predavanja, Rektor Halilović upriličio je sastanak sa uvaženim predavačima na kome se govorilo o nastavku saradnje Univerziteta u Tuzli i NATO Štaba u Sarajevu, koja bi trebala rezultirati organiziranjem sličnih predavanja sa uže specijaliziranim temama.
Pored toga, danas je razgovarano o naučnim projektima koje Univerzitet u Tuzli realizira sa NATO savezom, te mogućnostima otvaranja doktorskih studija gdje bi partneri bili Univerziteta u Tuzli, NATO savez,te partneri NATO saveza iz zapadno-europskih zemalja.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA