Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 24.03.2011. god.


 

 

Potpisan Memorandum o saradnji ITF Fondacije i Univerziteta u Tuzli

 

Dana, 23.03.2011. god. je upriličena ceremonija potpisivanja Memoranduma o saradnji između ITF – Fondacije za inovacije i tehnologiju i Univerziteta u Tuzli za projekt „Podrška poduzetničkim aktivnostima mladih ljudi“. Memorandum je u ime Univerziteta u Tuzli potpisao rektor, prof.dr. Enver Halilović, a u ime ITF-Fondacije za inovacije i tehnologije predsjedavajući Upravnog odbora, gosp. Torkel Ystgaard.

Fondacija za inovacije i tehnologiju (ITF) Tuzla i Univerzitet u Tuzli sklopili su partnerstvo za projekt „Podrška poduzetničkim aktivnostima mladih ljudi“, koji je podržan od strane EU kroz IPA program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina. Prekogranični partner u Srbiji, s kojim se implementira ovaj projekt je Inkubator poslovnih tehnologija tehnoloških fakulteta iz Beograda (BITF), sa Inkubatorom Užice. Vrijednost projektnih aktivnosti u sjeveroistočnoj BiH, koje će trajati 20 mjeseci, je oko 154.000 Eura.

Osnovni cilj projekta je obezbjeđenje podrške mladim ljudima sa idejama za inovativne biznise iz tehničkog i IT sektora u procesu pretvaranja poduzetničke ideje u biznis te promoviranje poduzetničkih inicijativa za prekograničnu saradnju između postojećih biznisa. Ciljna grupa su studenti završnih godina na tehničkim fakultetima te mladi koji su završili obrazovanje, ali su na tržištu rada bez iskustva ili potrebnih vještina za samozapošljavanje. Podrška će se odnositi na pružanje obuke mladim za jačanje poduzetničkih znanja i vještina za pokretanje biznisa, obezbjeđenje mentorstva od strane uspješnih poduzetnika za sticanje prakse te povezivanje poduzetnika iz regije sjeveroistočne BiH sapotencijalnim partnerima iz regije Zlatiborskog distrikta u Srbiji.

Posebna aktivnost projekta predstavlja i istraživanje oblasti saradnje između Univerziteta i tehničkog i IT biznis sektora, u cilju povećanja inovativnosti i konkurentske prednosti proizvoda i usluga iz ovog sektora na tržištu. Fondacija za inovacije i tehnologije Tuzla i Univerzitet u Tuzli u potpisanom Memorandumu o saradnji su jasno definisali partnerske uloge u uključivanju zainteresovanih studenata tehničkih fakulteta te istraživačkih kapaciteta Univerziteta u projektne aktivnosti.

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA