Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 16.06.2011. god.


 

 

Studenti Univerziteta u Tuzli najuspješniji u državi

 

Mostar je proteklih dana bio domaćin manifestacije „Univerzitetsko mostarsko proljeće“ čiju je organizaciju implementirao Univerzitet „Džemal Bijedić“. Učestvovalo je preko 400 studenata iz univerzitetskih centara Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać i Mostar u sportskim, umjetničkim, edukativnim i kulturnim aktivnostima.

„Univerzitetsko mostarsko proljeće“ u narednom periodu, prema početnoj ideji rektora Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Sarajevu, profesora Envera Halilovića i Faruka Čaklovice, trebalo bi prerasti u tradicionalnu manifestaciju kojom će se obilježavati kraj akademske godine na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

 

 

Manifestacija koja se održava s ciljem promoviranja akademskih kapaciteta Bosne i Hercegovine i zajedništva kao bitnog faktora u procesu evropskih integracija, zvanično je počela sađenjem stabala prijateljstva na brdu Fortica iznad Mostara.

U okviru sportskih aktivnosti održana su takmičenja u tri kategorije gdje su studentice i studenti iz Tuzle ostvarili najuspješnije rezultate u dvije:

  • odbojka: prvo mjesto pripalo je studenticama Univerziteta u Tuzli, na drugom mjestu završile su studentice Univerzitet u Sarajevu, a na trećem studentice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru,

  • stoni tenis: prvo mjesto osvojio je Univerzitet u Tuzli, drugo mjesto Univerzitet u Sarajevu, a treće Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru,

  • mali nogomet: prvo mjesto osvojili su studenti Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pobjedivši u finalu student iz Zenice, dok su treći bili studenti Univerziteta u Bihaću.

Studentice koje su predstavljale Univerzitet u Tuzli u odbojci:

  Biljana Stjepić
Lejla Softić
Sanja Kojić – Đurić
Dara Džokić
Kordić Biljana
Zukić Anela
Amela Hadžić
Elma Burek
Ribić Minela
Selektor: Memsud Mešanović


Predstavnik Univerziteta u stonom tenisu bio je Damir Marinić koji je pokazao najviše i osvojio prvo mjesto.

U okviru Manifestacije "Univerzitetsko mostarsko proljeće" upriličen je susret rektora, dekana, nastavnika, saradnika i studenata pet BH univerziteta koji su raspravljali o aktuelnoj situaciji u oblasti visokog obrazovanja, s posebnim osvrtom na opšte stanje u kojem se nalazi Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

U završnim raspravama usvojeno je zajedničko Saopštenje za javnost u kojem je izražen zajednički stav akademske zajednice BiH o bezrezervnoj podršci Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Završni dio Univerzijade obilježen je bogatim kulturno-zabavnim programom u kojem su učestvovali predstavnici BH univerziteta. Tom prilikom pobjedničkim sportskim ekipama uručene su diplome i zahvalnice.

Studenti su izrazili želju da ova akademska manifestacija „Univerzitetsko mostarsko proljeće“ postane tradicionalna.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU