Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 17.12.2010. god.


 

 

Uspješno organizirani Prvi međuuniverzitetski sportski susreti


Univerzitet u Tuzli bio je domaćin Prvih međuuniverzitetskim sportskim susretima koji su održani u četvrtak 16. 12. 2010. godine u Tuzli. Odigrane su utakmice u košarci, a učešće su uzele ekipe: Univerziteta Istočno Sarajev, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara, Sveučilišta iz Mostara i ekipa domaćina – Univerziteta u Tuzli.
Trijumfovala je ekipa Univerziteta u Tuzli. Drugo mjesto pripalo je ekipi Univerziteta iz Banja Luke, a treća je ekipa Univerziteta iz Istočnog Sarajeva.

Prve međuuniverzitetske sportske susrete odlično je organiziralo Univerzitetsko sportsko društvo iz Tuzle.

U okviru sadržaja plana i aktivnosti Prvih međuuniverzitetskih sportskih susreta održana je i Osnivačka skupština Univerzitetskog sportskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. U njenom radu su učestvovali predstavnici Univerziteta iz Bihaća, Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara i Univerziteta u Tuzli. Izabrano su rukovodstvo i organi USS F BiH, a za predsjednika je izabran prof. dr. Vlatko Šeparović sa Univerziteta u Tuzli.
Učesnici su predložili da se pokrenu procedure za formiranje Univerzitetskog sportskog saveza Republike Srpske.

Prvim međuuniverzitetskim sportskim susretima prisustvovao je Suvad Džafić, pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine koji je pohvalio organizaciju ove značajne univerzitetske manifestacije i izrazio nadu da će ona u znatnoj mjeri doprinijeti da se formira univerzitetski sportski savez BiH. Pokrenuta je inicijativa da se naredne godine organiziraju Univerzitetski sportski susreti na kojima će studenti odmjeriti snage i vještine u više sportskih disciplina.
Formiranje Univerzitetskog sportskog saveza F BiH, pokretanje inicijative za formiranje Univerzitetskog sportskog saveza RS, odlične su pretpostavke za formiranje univerzitetskog sportskog saveza Bosne i Hercegovine. A njegovo formiranje je preduslov za nastup studenata BiH na Univerzijadi i drugim sportskim univerzitetskim manifestacijama u svijetu.
Prvi univerzitetski sportski susreti održani u Tuzli dali su snažan doprinos afirmaciji univerzitetskog sporta, koji će se razvijati i nadograđivati u budućnosti.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA