Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 06.06.2011. god.


 

 

Univerzitet u Tuzli posjetila profesorica Anu Sing,
prorektorica IP Univerziteta iz Nju Delhija

Potpisan Sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji

 

 

Zahvaljujući diplomatskim aktivnostima ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji, NJ. E. profesora Seada Avdića, kao i otvorenosti i prepoznatljiosti rada rektora Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Envera Halilovića, redovnog profesora, u posjeti Univerzitetu u Tuzli boravila je prof.dr. Anu Sing, prorektorica za međunarodne odnose IP Univerziteta iz Nju Delhija (Indija). Tim povodom upriličen je radni sastanak na kome su prezentiran rad i rezultati oba univerziteta, te je potpisan Sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji, čime je, Univerzitet u Tuzli, postao prvi bosansko-hercegovački univerzitet s uspostavljenom saradnjom sa najprestižnijim javnim univerzitetom iz Indije.

"Veoma sam sretan što smo danas u prilici potpisati ovaj izuzetno značajan sporazum i što Univerzitet u Tuzli na ovaj način proširuje granice svoga djelovanja. Imati uspostavljenu međuuniverzitetsku saradnju sa najprestižnijim univerzitetom iz Indije, države i akademske zajednice koja posljednjih godina bilježi ekonomski rast i razvoj, brži i veći od bilo koje druge sredine, siguran sam donijet će puno dobroga našem Univerzitetu, prije svega, našim studentima i profesorima i razvoju istraživačkog rada.Vjerujem da je ovaj susret početak veoma uspješne saradnje koja će se razviti u narednom periodu", između ostalog kazao je rektor Halilović, tokom današnjeg susreta.

Potpisivanje sporazuma i današnja posjeta Univerzitetu u Tuzli, prema mišljenju ambasadora BIH u Indiji Nj.E. profesora Seada Avdića, početak je organizirane i institucionalne saradnje između ove dvije zemlje.

"Ponosan sam što su predstavnici visoko obrazovnih institucija iz Indije izrazili želju da upoznaju i uspostave saradnju sa našim univerzitetima. Svakako, razlog mog ponosa je i to što je Univerzitet u Tuzli prvi iskoristio priliku za potpisivanje sporazuma sa vodećim javnim univerzitetom iz Indije, jer razmjena iskustava i znanja jedina je prava šansa za napredovanje. Sve drugo, pri tome mislim i na privredu, kulturu, sport, predstavlja samo nadogradnju, u obrazovanje je utkan temelj uspjeha.", riječi su ambasadora Avdića.

"Prije svega želim se još jednom zahvaliti ambasadoru Avdiću što mi je omogućio da posjetim Bosnu i Hercegovinu i ovaj Univerzitet, odnosno što je posredovao u uspostavljanju naše saradnje.O Univerzitetu u Tuzli čula sam samo riječi hvale i dobila brojne preporuke, i evo danas sam se u to i sama uvjerila. Vi imate jako kvalitetan univerzitet i moje je zadovoljstvo što ćemo u narednom periodu imati priliku za zajednički rad. IP Univerzitet je otvoren za sve vaše projekte, istraživačke prije svih, razmjenu studenata i akademskog osoblja te usavršavanja u tehničkim naukama. Naše labaratorije koje su po opremljenosti šeste u svijetu bit će na raspolaganju usavršavanju i sticanju znanja vaših studenata iz uže specijaliziranih disciplina. Zahvaljujući danas potpisanom sporazumu već sada možemo razmišljati i pripremati različite modularne kurseve u tajanju od mjesec dana do jednog semestra koje bi pohađali vaši studenti i obratno, naši na Univerzitetu u Tuzli," između ostalog kazala je profesorica Anu Sing zahvaljujući se na dobrodošlici i prezentirajući Indijaprašta Univerzitet iz Indije.

Inače, IP Univerzitet iz Indije prema rezultatima i vrednovanjima univerziteta, prvi je univerzitet u ovoj državi, iako je otvoren prije dvanaest godina. Na njemu, znanje stiče preko 50.000 registriranih studenata koji nastavu prate u 103 objekta koliko ih pripada samom univerzitetu. IP Univerzitet je univerzitet profesionalnog i usmjerenja iz tehničkih nauka, sa preko 50 studijskih programa, gdje se u fokusu nalazi istraživanje i istraživački rad i gdje se ostvaruju svjetski rezultati iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

O Bosni i Hrcegovini profesorica Sing je rekla : "Kada sam razmišljala o Bosni i Hercegovini, nisam mogla zamisliti ovako prelijepu zemlju. Vrlo sam prijatno iznenađena, vašom prirodom, rijekama, šumama... Svima ću prenijeti moje utiske i ove emocije koje imam. Ovo je zemlja vrijedna divljenja".

U okviru svoje posjete Univerzitetu u Tuzli, tokom sutrašnjeg dana, profesorica Anu Sing upoznati će znamenitosti Tuzle i posjetiti fakultetske prostore.



 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU