Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 28.02.2011. god.


 

 

Održana Promocija knjige „Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH“,
autora profesora Mirka Pejanovića


U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Univerzitetu u Tuzli je održana promocija knjige „Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH“, autora prof.dr. Mirka Pejanovića. Autor knjige, istaknuti redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, je objavio 7 knjiga i preko 250 stručnih i naučnih radova.

Promotori knjige su bili: rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović, profesor emeritus Omer Ibrahimagić, prof. dr. Najil Kurtić i Tajib Šahinpašić, izdavač.

„Povodom Dana nezavisnosti BiH govorimo sada i ovdje o knjizi prof. dr. Mirka Pejanovića "Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH". Nema u tome nikakve slučajnosti. Knjiga o kojoj je riječ ima izuzetnu intelektualnu, naučnu, političku i brojne druge vrijednosti. O njoj ima razloga govoriti kao takvoj, po sebi, bez bilo kakvog izvanjskog društvenog ili političkog povoda“, ovim riječima je rektor, prof. dr. Enver Halilović započeo današnju Promociju knjige.

U knjizi o kojoj se danas govorilo, autor je govoreći o strukturi i razvoju političkog pluralizma današnje BiH, zapazio i politološki analizirao njegove brojne specifičnosti, kao što su etničnost, uticaj rata, teritorijalno ustrojstvo, itd. Jedna od njegovih važnih teorijskih postavki o političkom pluralizmu BiH, čija je osnovna karakteristika etničnost, jeste da se osjećaj straha za budućnost kod stanovništva uzima kao ključni osnov etničke i političke homogenizacije. Nizak nivo međusobnog političkog povjerenja koje je prisutno do danas, uvjetovao je političko, a ne programsko partnerstvo među politički najuticajnijim etničkim strankama u BiH, što proizvodi i generira etno-političke paralelizme unutar vlasti, s jedne kao i stalnu intervenciju, sa strane, izvan vlasti, od visokog predstavnika, neke moćne države ili susjednih država: Srbije i Hrvatske. Da je prof. Pejanović potpuno u pravu pokazuju brojne činjenice kada nam dolaze lideri drugih država ili naši političari idu na saslušanje ili po pamet u drugim zemljama, da bi formirali vlast, istakao je rektor Univerziteta u Tuzli.


Profesor emeritus Omer Ibrahimagić, recenzent knjige, vidi početak ustavnih promjena u BiH sa održivim povratkom raseljenih lica, radi obezbjeđivanja ravnopravnosti biračkog tijela. Regionalna i administrativno teritorijalna podjela BiH, ustavna reforma BiH i racionalni i funkcionalni razvoj BiH su važna pitanja koja su obrađena u knjizi.

Prof. dr. Najil Kurtić je počeo svoje izlaganje sa Zaključkom autora knjige da BH čovjek bira suživot umjesto separacije, jedna nacija - jedna država, još od AVNOJ-a. Istakao je da mora doći do zamjene etničkog pluralizma sa građanskim, te da BiH teži savremenim evropskim standardima tj. da se mora dovršiti internacionalizacija BiH u Evropsku uniju.

Izdavač, Tajib Šahinpašić se zahvalio prof. dr. Mirku Pejanoviću na dosadašnjoj saradnji i izrazio spremnost za nastavak uspješne saradnje.

Autor knjige, prof. dr. Mirko Pejanović je istakao da je za stabilnu političku budućnost BiH bitna programska parlamentarna koalicija kao osnova svakog pluralizma. Težnja BiH je postići članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Promocija knjige je završena autorovim čestitkama povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH i riječima zahvalnosti: studentima i nastavnicima Univerziteta u Tuzli, prisutnim novinarima, Rektoru Univerziteta u Tuzli koji je sam ponudio da promocija bude na Univerzitetu u Tuzli, prof. Ibrahimagiću koji je bio uz njega od izrade magistarskog rada, pa do recenzije, kao i Izdavaču koji uspjeva da održi odnos prema knjizi.


 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA