Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 29.08.2011. god.


 

Ministar vanjskih poslova republike Turske prof.dr. Ahmet Davutoglu
promoviran u počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli

 

 

 

Kako je ranije i najavljeno, u okviru obilježavnja 35 godina rada i postojanja Univerziteta u Tuzli danas je ministru vanjskih poslova Republike Turske prof.dr. Ahmetu Davutogluu uručena diploma ˝počasnog doktora nauka˝. Odluku o dodjeli zvanja “počasni doktor nauka”donio je Senat Univerziteta u Tuzli na osnovu prijedloga Komisije za podnošenje pismenog obrazloženja s prijedlogom o dodjeli počasnog doktora nauka.

 

Današnjoj ceremoniji pored ministra Davutogluua, koji je došao u pratnji svoje supruge, prisustvovali su i članovi visoke delegacije Republike Turske, ambasador republike Turske u BIH, njegova ekselencija Vefahan Ocak, visoki zvaničnici naše zemlje, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, rektori javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine. Današnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj predstavnika akademskog, javnog, kulturnog, privrednog, vjerskog života Tuzle i Tuzlanskog kantona odnosno cjelokupne bosanskoherecgovačke javnosti. Na samom početku brojnim prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Tuzli, dr. sc Enver Halilović, redovni profesor, koji je s prisutnim podijelio sve detalje referata kojim se obrazlaže dodjela ovog počasnog doktorata.

Rektor Halilović, kazao je između ostalog, da ministar Davutogluu pripada grupi vrlo prominentnih ministara vanjskih poslova danas u svijetu. ˝Univerzitet u Tuzli ima posebnu čast da ugosti ministra Davutogluua. Kao profesor imao je priliku da izvodi nastavu na brojnim univerzitetima širom svijeta. Mnoge su zasluge koje ga preporučuju da ponese najviše priznanje koje UNTZ može dodjeliti svojim savremenicima˝, istakao je rektor Halilović, te dodao: ˝Po postojećoj rang listi brojnih časopisa koji se bave vanjskom politikom on spada u grupu od 10 najznačajnijih i najutjecajnijih ministara vanjskih poslova. Važno je reći da je njegova knjiga ˝Strategija dubine˝ do sada imala 43 izdanja i prevedena je na 27 jezika u svijetu, a dok su njegove ostale knjige prevedene na brojne jezike svijeta. Političku karijeru počeo je 2002. kada je izabran za glavnog savjetnika premijera i generalnog ambasadaora u 59. Vladi Republike Turske, a dok je u 60. Vladi, imenovan za ministra vanjskih poslova, te je nedavno, ponovo izabran, nakon zadnjih izbora u Republici Turskoj.˝

Svoje zadovoljstvo i čast što ima priliku dobiti jednu ovakvu titulu nije krio ni ministar Davutogluu. On je prilikom svog vrlo emotivnog obraćanja kazao da je ovo za njega jedna historijska odgovornost i poštovanje naslijeđa. ˝Ja se nadam da ćemo u periodu koji je pred nama vidjeti jednu cjelovitu BiH koja je dala jedne nove mislioce i nove Alije Izetbgeoviće, i koja ne napreduje samo u regioni i Europi nego i šire. Želim da vidim BiH kao jednu od najnaprednijih zemalja u cijelom svijetu. Ovom prilikom bih se zahvalio Rektoru, ali i Senatu Univerziteta u Tuzli koji su mi dodjelili ovu počasnu titulu. Kad god dobijem poziv da gostujem na nekom univerzitetu, te da budem među svojim kolegama i mladim ljudima koji su željni znanja, ja tu priliku ne propuštam jer se vraćam onome što sam cijeli život radio i što volim, i nadam se da ću u budućnosti biti jedan od profesora ovog značajnog Univerziteta˝, istakao je ministar Davtogluu. Ministar Ahmet Davutoglu u svom obraćanju govorio je o značajnim akademskim pitanjima ali i o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, što je u više navarata, pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.

Inače, ministar Ahmet Davutoglu i visoka delegacija Republike Turske na tuzlanski aerodrom stigli su u 10:30 sati, gdje su ih dočekali rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović, premijer Tuzlanskog kantona, gospodin Sead Čaušević i načelnik općine Tuzla gospodin Jasmin Imamović. Prije početka ceremonije, ministar Davutoglu sa saradnicima susreo se sa menadžmentom Univerziteta u Tuzli, na radnom sastanku kojem su prisustvovali ministar odbrane BIH, gospodin Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BIH, gopsodin Sadik Ahmetović, ministar obrazovanja i nauke FBIH, gospodin Damir Mašić, premijer Tuzlanskog kantona, gospodin Sead Čaušević, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Nađa Avdibašić -Vukadinović i načelnik općine Tuzla, gospodin Jasmin Imamović.

Ministar vanskih poslova Republike Turske, prof.dr. Ahmet Davutoglu današnjim činom promoviran je u jedanaestog počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli.


 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU