Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 27.06.2011. god.


 

 

Na Rudarsko –geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

Prezentacija Studije izvodljivosti autoceste Orašje-Tuzla

 

Na Rudarsko –geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je prezentacija Studije izvodljivosti autoceste Orašje (Rijeka Sava) – Tuzla (Šički Brod) u dužini od cca 61km, projekat na kome je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet sa partnerima iz Slovenije glavni kosultant.

Prisutnima su prezentirane činjenice o do sada urađenim i završenim fazama ovog izuzetno značajnog projekta za razvoj Tuzle i Tuzlanskog kantona, te je govoreno o gotovosti projektne dokumentacije. Sam projekat i njegova izvodljivost započeo je 2008. godine i odvija se kroz tri faze, a trenutno se radi na, u skladu sa zakonskim procedurama, ispravkama II i III faze po urađenim revizijama.Kako se danas moglo čuti, prava vrijednost za ovaj region ogledat će se u omogućavanja razvoja posebne saobraćajne mreže koja će imati zavidnu transportnu funkciju spajanjem Luke Brčko i Aerodroma Tuzla. Pored toga, mogućnosti umrežavanja u saobraćajne tokove u Republici Hrvatskoj i povezivanje auto ceste Orašje-Tuzla sa koridorom 5C, stvorit će ambijent za povećanje razvojnih i industrijskih potencijala Tuzlanskog i Zeničko-Dobojskog kantona, te će otvoriti veliki prostor za dolazak stranih investitora.Današnjoj prezentaciji pored stručnjaka sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i rektora Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Envera Halilovića, prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Fedrecije Bosne i Hercegovine, Tuzlanskog kantona, općina Tuzla i Lukavac.

„Jedan od prioritetnih projekata Vlade Tuzlanskog kantona je i ova auto cesta.Projekat je po svom obimu vrlo značajan i zajedno sa obrazovanjem i reformom visokog obrazovanja predstavlja bitan preduvjet za razvoj Kantona. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bismo pojednostavili administrativne procedure i kako bi auto cesta Orašje-Tuzla dobila svoju izvedbenu vrijednost te omogućila dolazak investitora“, kazao je između ostalog premijer Vlade TK, gospodin Sead Čaušević.

„Za Univerzitet u Tuzli ovaj projekat je od posebnog značaja obzirom da se direktno naslanja na naučno-istraživački rad i najbolji je dokaz svih prednosti integriranog Univerziteta kakav je naš jer daje mogućnosti da se posao u cijelosti završi na jednom mjestu i to na vrlo stručan i odgovoran način. Njegova implementacija podrazumjeva uključivanje svih naučnih oblasti kroz posebne analize primjenjive u određenim projektnim i faznim zadacima poput ekonomskog aspekta, zaštite okoliša, socijalnog i društvenog značaja, što nas još više motivira za izgradnju Kampusa koji će na najbolji način uz ovakve razvojne projekte jačati cjelokupnu društvenu zajednicu“, između ostalog kazao je rektor Halilović .

Nakon prezentacije, razmjenjena su mišljenja i iskustva prisutnih a u diskusiji su učestvovali: pomoćnik ministra za transportne infrastrukture prometnog sistema FBIH, gospodin Pavo Boban, ministar trgovine i prometa TK, gospodin Aziz Čačković, ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, gospođa Senija Bubić, pomoćnik načelnika općine Tuzla za komunalne poslove izgradnju i pitanja mjesnih zajednica gospodin Kelam Kurević, te profesori Abdulah Bašić, Kemal Gutić, Nedžad Alić, Damir Zenunović, Dušan Ogrizek i drugi.
Investitor izgradnje ove auto ceste je Fedralna direkcija cesta.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU