Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 10.05.2011. god.


 

 

Održana info sesija o programima stipendiranja Američke ambasade

 

Danas je u prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli održana info sesija o programima stipendiranja Američke ambasade. U ime menadžmenta Univerziteta u Tuzli, prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, dr. sc. Mensura Aščerić, vanredni profesor, primila je predstavnike Američke ambasade: Pašu Lejlić, akademskog koordinatora u pododjelu za kulturu i obrazovanje, odjela za odnose sa javnošću; Elizabetu Delalić, stručnog savjetnka za kulturu i obrazovanje i predstavnika American Councils for International Education: Aleksandru Vlajković, savjetnika za studente.

Cilj sesije je promocija akademskih programa i stipendija za profesionalno usavršavanje profesora, asistenata i saradnika, za akademsku 2012-2013. godinu koje nudi Američka vlada putem State Department.

Prilikom svoje prezentacije, naši uvaženi gosti su istakali da je trenutno najpopularniji Fulbright Student Program koji nudi devetomjesečnu stipendiju, za kandidate koji su već upisali postdiplomski studij i rade na sticanju svojih magistarskih i doktorskih diploma. Svake godine, krajnji rok za prijavu je 1. augst.
Također su izdvojili i Fulbright Visiting Scolar Program koji omogućava posjetu našim naučnicima u SAD na jednu akademsku godinu profesionalnog istraživanja. Kandidati moraju posjedovati doktorsku diplomu i krajnji rok za prijavu je 1. novembar, svake godine.
Fulbright Visiting Specialist Program omogućava da na zahtjev institucije dođu eksperti iz Amerike (na 42 dana) i da učestvuju u izradi projekata značajnim za fakultete, odsjeke, pedagoške zavode, ministarstva. Potrebno je direktno se obratiti Ambasadi i potraživati stručnjaka po imenu ili izabrati stručnjaka sa ponuđene liste eminentnih eksperata iz određene oblasti. Troškove dnevnica, karte i zdravstvenog osiguranja snosi Ambasada, dok smještaj i simbolični honorar snosi institucija koja potražuje eksperta.
Junior Faculty Development Program (JFDP) otvoren je za sve profesore, asistente i saradnike koji trenutno predaju na ustanovama višeg obrazovanja u svojoj zemlji. Program traje 5 mjeseci (januar-maj 2012. godine), a cilj joj je usavršavanje na polju metodologija i tehnika
predavanja.

Prisutnima su se obratili i prenijeli svoja iskustva tokom boravka u SAD bivši Fulbright stipendisti: dr.sc. Edin Delić, vanr. prof., Rudarsko-geološko-građevinski fakultet i mr.sc. Merdina Kokorović Jukan, viši asistent, Ekonomski fakultet.
" Treba biti hrabar i aplicirati! I ako ne dobijete stipendiju u prvom krugu, ne znači da niste dovoljno dobri, treba nastaviti sa apliciranjem i uspjeh neće izostati", rekao je dr.sc. Edin Delić, vanr. prof.

Prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, dr. sc. Mensura Aščerić, vanr. prof. se zahvalila gostima na iscrpnoj prezentaciji programa koje nudi Američka ambasada i pozvala prisutne da promoviraju i apliciraju na ponuđene programe. Također, upoznala je predstavnike Američke ambasade da je u toku organizacija tradicionalne manifestacije Ljetni univerzitet i pozvala ih da aktivno učestvuju u ovoj manifestaciji.

 

Detaljnije informacije o ponuđenim programima možete preuzeti na sljedećim linkovima:

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

 
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz