Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 21.04.2011. god.


 

 

AMBASADOR REPUBLIKE ALBANIJE NJ. E. FLAMUR GASHI POSJETIO UNIVERZITET U TUZLI

 

Kako je i najavljeno u radnoj posjeti Univerzitetu u Tuzli, danas je boravio ambasador Republike Albanije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Flamur Gashi.

Tokom boravka, ambasador Gashi razgovarao je sa Rektorom Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enverom Haliovićem, te je održao i kratko predavanje za studente Filozofskog fakulteta.

          „Želim se zahvaliti Rektoru , prof. dr. Enveru Haliloviću na prilici da u okviru moje posjete Tuzlanskom kantonu, posjetim Univerzitet u Tuzli. Danas ćemo razgovarati o mogućnosti uspostavljanja  među univerzitetskih saradnji i zajedničkim projektima koje možemo realizirati. Želim da Bosni i Hercgovini i na ovaj način, diplomatskim aktivnostima, uputim i iskažem našu podršku za razvoj i ulazak u Europsku uniju“ poručio je ambasador Gashi.

           „Univerzitet u Tuzli i ja osobno, obradovani smo željom ambasadora Gashija da bude naš gost. Ovo je odlična prilika da prezentiramo Univerzitet u Tuzli,otvorimo pitanja među univerzitetskih i među državnih partnerstava, i da jačajući visoko obrazovanje započnemo sa institucionalnom saradnjom. Svakako, susreti poput ovih unaprjeđuju ekonomske, kulturne i obrazovne veze među prijateljskim državama“ kazao je Rektor Halilović, upućujući izraze dobrodošlice.

          „Naša je želja i interes da Univerzitet u Tuzli potpiše sporazume o razumijevanju i saradnji sa Univerzitetima iz Tirane i Skadra, gdje u okviru Tempus projekta već imamo pozitivna i uspješnu iskustva. Posebno, što Univerzitetu u Tuzli predstoji nastavak i završetak reformskih procesa u svim oblastima i što u ovoj godini obilježavamo 35. godina našeg rada. Profesori i studenti zaslužuju apsolutno jedinstvo akademskog prostora kao i stvarnu mobilnost i prilike za usavršavanja i napredovanja“, između ostalog poručio je Rektor Halilović.

Tokom sastanka razgovarano je i o drugim bilateralnim pitanjima između dvije države potencirajući jaču ekonomsku, kulturnu, turističku i obrazovnu razmjenu.

          „Jako sam zadovoljan današnjim susretom, i dolazi kao nadogradnja jučer započetih razgovora o saradnji i bratimljenju Tuzle sa gradovima iz Albanije. Odmah po povratku u ambasadu, namjeravam pokrenuti diplomatske protokole i inicijativu za ostvarivanje onog što smo dogovorili“, kazao je ambasador Gashi.

          Obraćajući  se studentima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, tokom kratkog predavanja ambasador Flamur Gashi prenio je utiske i iskustva vezana za napredak Albanije koji je ostvaren u protekle četiri godine zahvaljujući ulasku u NATO. Albanija bilježi ogroman razvoj na polju infrastrukture i izgradnje puteva, jer kao članica NATO Saveza postaje sigurna destinacija za međunarodne investitore, što je njegova preporuka i za Bosnu i Hercegovinu.

                “ Naše aktivnosti za ulazak u NATO započele su upravo sa univerziteta i  iz akademske zajednice. Pozivam vas da i vi krenete tim putem, našu podršku zasigurno imate.“, poručio je ambasador Gashi studentima završavajući svoju posjetu Univerzitetu u Tuzli.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU