Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Tuzla, 08.06.2011. god.


 

Tehnološki fakultet organizovao trodnevni workshop o održivim tehnologijama

 

Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli organizator je trodnevnog workshopa pod nazivom ˝Kreiranje mreže saradnje između univerziteta i privrednih subjekata u području održivih tehnologija˝. Riječ je o jednom u nizu radnih sastanaka u okviru Tempus projekta, čiji je domaćin Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli.

˝Nama je projekat značajan prvenstveno zato što nam je omogućio i što nam i dalje omogućava bolju saradnju sa privrednim subjektima u oblasti održivih tehnologija i bolje povezivanje istraživanja u oblasti nauke, te povezivanje nauke i prakse u oblasti održivih tehnologija. S druge strane nam je vrlo važna edukacija zaposlenih u industriji u oblasti održivih tehnologija kako bi se ukazalo na značaj održivog razvoja˝, kazala je dekanesa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr.sc. Amra Odobašić.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, prof.dr.sc. Zoltan Zavargo je govorio o iskustvima koja je stekao u zemljama Europske Unije kada su u pitanju održive tehnologije. ˝To su mnogo efikasnije tehnologije, mnogo više vode računa o zaštiti životne sredine i to je tamo nešto što funkcioniše. Zadatak ovog projekta jeste da mi na ovu temu pravimo kurseve koji bi trebali biti gotovi do oktobra, a sledeći zadatak jeste sledeće godine kada ćemo u industrijama držati te kurseve. Iskorišćavamo potencijal svih tih zemalja kako bismo ih primenili na naše zemlje˝, kazao je Zavargo i dodao da je bitno učvrstiti veze sa privrednim subjektima kako bi univerziteti postali organski dio industrije te bi se na taj način eventualni problemi uzajamno rješavali.

Dekanesa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr.sc. Amra Odobašić je istakla da je zahvaljujući Tempus projektu, Tehnološki fakultet tuzlanskog univerziteta bogatiji za savremeno opremljenu računarsku laboratoriju, laboratorijsku opremu i bibliotečki fond.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU