Održan
okrugli sto ˝So za puteve – domaća ili uvozna˝
U organizaciji
Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i firme "Solana"
d.o.o. Tuzla, u prostorijama Tehnološkog fakulteta dana, 14.04.2011.
god. držan je okrugli sto na temu "So za puteve – domaća
ili uvozna".
Učesnici okruglog
stola su bili:
Prof.dr. Izudin Kapetanović, direktor "Solana" d.o.o.
Amel Alagić, direktor JKP „Komrad“ Bihać
Dr.sc. Abdulah Ahmetović:
„Tehnički, ekološki i ekonomski aspekti korištenja soli za
posipanje puteva“
Prof.dr. Ranka Kubiček: „Fizičko – hemijske karakteristike
depresiva ledišta“
Mr. sc. Mirsad Muratbegović: „Dozvoljene količine opasnih
materija u soli za posipanje puteva“
Prof.dr. Mustafa Burgić :„ Korištenje tehnike i sredstava
pri otklanjanju smetnji od poledice i snijega.
Prof.dr. Kadrija Hodžić :„Ekonomski značaj potrošnje domaće
soli za puteve u Bosni i Hercegovini“
BiH godišnje utroši
oko 40.000 tona soli za zimsko održavanje puteva, od čega
je tek jedan mali dio domaća so, koja prema granulacijskom
sastavu, koji je za domaće dobavljače osnovni faktor, ne odgovara
za pomenutu aktivnost.
Prema riječima direktora
Solane, prof.dr. Izudina Kapetanovića, tuzlanska so je dobra
za izvoz u zemlje kao što su Austrija, Njemačka ili Slovenija,
ali zbog pravilnika koji su na snazi u BiH naši putevi se
posipaju isključivo uvoznom morskom soli, najčešće onom iz
Egipta i Tunisa. Izlagači su danas iznijeli podatak da granulacija
soli nije parametar prema kojem bi se trebalo odlučivati koju
so koristiti za posipanje puteva. Kao jedan od aspekata naglasili
su ekološki aspekat koji ukazuje da je domaća so ekološki
neuporedivo prihvatljivija.
"Je li moguće da
BiH više štiti svoje puteve i okoliš nego što to čine zemlje
EU, ili je u pitanju nešto drugo? Riječ je o potpuno suprotnoj
situaciji, situaciji u kojoj se naši putevi posipaju manje
kvalitetnom i opasnijom solju nego što je to domaća tuzlanska
so. Nije li to još jedan od primjeran kako tzv. uvozni lobiji
na najdirektiniji način, radi male osobne koristi sprječavaju
razvoj domaće proizvodnje i to na vrlo opasan i duboko koruptivan
način˝, pita se prof.dr. Izudin Kapetanović.
Po pitanju ekoloških aspekata, prof.dr.
Izudin Kapetanović kaže da uvozna so sadrži oko dva posto
netopivih materija, odnosno sastojaka koji direktno zagađuju
okoliš, dok domaća so sadrži 0,008 posto takvih materija.
Također navodi da se svakom tonom uvozne soli okoliš optereti
sa 20 kilograma netopivih materija. ˝Ako pretpostavimo da
je cijena ove soli oko 180 KM po toni, onda imamo nepotrebni
gubitak ili trošak naših budžetskih para oko 50 hiljada KM.
Sadržaj vlage u uvoznoj soli je dozvoljen do tri posto, što
znači da uvozom 10 hiljada tona soli uvezemo i platimo 300
tona vode, što je dodatni trošak od oko 50 hiljada maraka,
a domaća so sadrži 0,1 posto vlage˝, naglasio je Kapetanović.
Dr. sc. Abdulah Ahmetović sa Tehnološkog
fakulteta Univerziteta u Tuzli kazao je da uvozna so sadrži
veliki postotak materija koje direktno utiču na uništavanje
asfaltne podloge, tu se najprije misli na natrijum sulfat
kojeg pomenuta so sadrži oko pet posto. Kazao je da se sa
uvoznom soli uveze i 10 posto onoga što BiH iz te soli ne
treba, odnosno onoga što je štetno za okoliš i stanovnike.
˝Ako se godišnje u BiH uveze oko 40.000 tona soli za posipanje
puteva po cijeni od oko 180 KM po toni, to bi bila cijena
između sedam i osam miliona KM godišnje. Mi mislimo da je
puno bolje da te pare ostanu u BiH nego da ih dajemo nekom
drugom. Također, uvozna so se ne kontroliše i mislim da oni
koji je kupuju ne znaju ni šta kupuju ili neće da znaju ili
vrlo dobro znaju šta rade jer se ovdje radi o ličnom interesu
pojedinaca u ovoj državi˝, naglasio je dr. sc. Abdulah Ahmetović.
KP ˝Komrad˝ d.o.o. Bihać na čelu sa
direktorom Amelom Alagićem u toku zime 2009/2010. godine izvršilo
je na ulicama Bihaća usporedbu tuzlanske soli i morske soli
koja se uvozi. Prema riječima direktora Alagića došli su do
zaključka da brzina topljenja soli nije vezana sa granulacijom,
da morska soli kada se samostalno koristi djeluje prema podlozi
praveći rupe na ledu, dok tuzlanska djeluje na kompletnu zaleđenu
površinu odvajajući je od asfaltne podloge. ˝Utvrđeno je djelovanje
tuzlanske soli na nižim temperaturama u odnosu na morsku.
U dijelu gdje je korištena tuzlanska so dolazilo je i do sušenja
podloge, a zbog kvalitete pakovanja bilo nam je lakše skladištiti
je, pripremati za utovar i neposredno je koristiti na terenu,
a najvažnije je da su udarne rupe poslije zime bile manje
gdje je korištena domaća so˝, kazao je direktor Alagić i dodao
da će se na ulicama Bihaća i nadalje koristiti tuzlanska so
zbog njene kvalitete, a jedan od razloga je njena cijena jer
je jeftinija od svih uvoznih morskih soli.
Dekanesa Tehnološkog fakulteta Univerziteta
u Tuzli, dr.sc. Amra Odobašić je kazala da je cilj skupova
poput današnjeg ukazati da domaći proizvodi po svim karakteristikama
mogu parirati uvoznim proizvodima, a najčešće su i bolji od
njih. Zaključeno je da bi svaka država trebala štititi domaću
proizvodnju i domaće proizvode, posebno ondje gdje je kvalitet
domaćeg proizvoda kao i njegova cijena istih karakteristika
kao i uvozni proizvod, a naročito ako je domaći proizvod i
kvalitetom i cijenom povoljniji od uvoznog proizvoda.