Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 28.03.2011. god.


 

 

Održan workshop „Novi razvoji u programima GIS upravljanja, upravljanja podacima,
modeliranju 3D geologije i upravljanju rudarske proizvodnje“

 

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli je organizovao jednodnevni informativni seminar na temu „Novi razvoji u programima GIS upravljanja, upravljanja podacima, modeliranju 3D geologije i upravljanju rudarske proizvodnje“, sa uglednim predavačima iz konsultantske komapnije Micromine - James Hogg, Mark Butcher, Andrew Rogers i kompanije Ec-Terra - Dušanom Tanaskovićem.
Fokus je stavljen na 3D geologiju, modeliranje rudnika i na programe za rudarsku proizvodnju koji umanjuju troškove, pogone proizvodnju i povećavaju produktivnost. Softver i konsultantske usluge omogućavaju efektivnu upotrebu historijskih podataka, kao i sposobnost za generisanje JORC-a i drugih međunarodno priznatih metoda procjena resursa.

˝Radionica je organizovana prvenstveno zbog studenata, ali i zbog želje da animiramo privredu i ostale subjekte u geologiji i rudarstvu da pređu na savremeniji način projektovanja i obrade podataka˝, kazao je prof.dr. Mevludin Avdić, profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Konsultantska komapnija Micromine iz Australije na radionici je predstavila nove klasifikacije i tehnike resursa, načine upravljanja podacima i geografskim informacionim sistemima (GIS), prikazano je korištenje softvera za 3D modeliranje podataka, te rukovanje njime. Također su obrađene GIS integracije, te prikazi, tumačenja i upotreba 3D softvera za modeliranje JORC/CIM.

˝Jako je bitno povezivanje naših fakulteta i instituta sa stranim institutima i Micromine organizacijama koje se bave softverskim istraživanjem i modeliranjem u rudarstvu i geologiji. Sigurno je da će predavanja našim projektantima, nastavnicima i studentima značajno pomoći prilikom stručnog i naučnog usavršavanja˝, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva TK dr.sc. Željko Knežiček. Ministar Knežiček je ovu priliku iskoristio da pozove investitore da se aktivnije uključe u ulaganje i razvoj rudarstva na području TK, ali i cijele BiH.

Prof. dr. Tihomir Knežiček, profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu je o današnjem seminaru rekao:˝Naši studenti još uvijek nisu dovoljno spremni niti imaju tehničke mogućnosti da rade na programima poput ovog koji je danas predstavljen. Ti su programi dosta skupi, praktikuje se da firma nabavi softver, a onda nema obuke. Takvi su softveri relativno malo prisutni na našim prostorima, naš ga fakultet nema."

Kompanija Micromine je svjetski priznata kompanija koja za rudarstvo razvija softverska rješenja u rasponu od geoloških istraživanja i 3D modeliranja do upravljanja proizvodnjom i kontrolom proizvodnje. S više od 12.000 klijenata u više od 90 zemalja i ureda u svijetu ova kompanija je vodeći pružalac usluga za rješenja operativne učinkovitosti u svakom koraku u rudarstvu.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA