Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 21.12.2010. god.


 

 

Održana Svečana sjednica u povodu Dana rudara
i godišnjice RGGF-a Tuzla


U povodu obilježavanja Dana rudara i Dana Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerzitet u Tuzli, danas je održana Svečana sjednica. Uz čestitske rudarima u povodu 21. decembra, Dana rudara, dekan RGGF-a, prof. dr. Kemal Gutić, u svom obraćanju, podsjetio je prisutne na dugu tradiciju školovanja rudara i visokoobrazovanih kadrova rudarske struke u Tuzli. Istakao je kako se ove godine navršilo 50 godina od osnivanja Rudarskog fakulteta, kada je ovaj fakultet bio u sastavu sarajevskog Univerziteta. Rudarski fakultet ulazi u sastav Univerziteta u Tuzli od 1976. godine i danas u svom sastavu ima pet odsjeka, oko 1400 studenata, od čega samo na prvoj godini oko 400, što govori da vlada veliki interes mladih ljudi za edukaciju u oblasti tehničkih nauka. Stoga ne čudi, istakao je dekan Gutić, da nekadašnji studenti ovog fakulteta danas uspješno postižu zapažene rezultate u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, širom Evrope i svijeta.

Na Svečanoj sjednici prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović istakavši kako Rudarsko-geološko-građevinski fakultet predstavlja dobar primjer organizacione jedinice Univerziteta u Tuzli koja postiže dobre rezultate u oblasti naučno-istraživačkog rada i ostvaruje značajan dio ukupnih prihoda Univerziteta.
Rektor Halilović je istakao i pozitivne pomake na planu usvajanja evropskih principa studiranja i razvoja Univerziteta u Tuzli u skladu sa Bolonjskim procesom, koji, kako je istakao, nema alternativu.

Rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović je iskoristio ovu priliku da čestita Dan rudara, a profesorima i studentima RGGF-a Dan fakulteta.
U okviru obilježavanja Dana rudara i Dana RGGF-a, dekan Gutić i rektor Halilović položili su cvijeće na spomen obilježje poginulim studentima u proteklom ratu.

Dan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta i Dan rudara u Tuzli su obilježeni nizom prigodnih manifestacija, a obnovljena je tradicionalna manifestacija prijema novaka rudara sa evropskim pedigreom „Skok preko kože“. Ova manifestacija je okupila gradske prvake, studente i profesore RGGF-a i akademsko osoblje Univerziteta u Tuzli koji su defilirali ulicama Tuzle uz zvuke limene muzike, igru i pjesmu članova sedam kulturno-umjetničkih društava i brojne druge sadržaje kojima se na najbolji način promovira rudarski poziv i bogata tradicija rudarenja na ovim prostorima.


SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA