Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 17.06.2011. god.


 

 

Završen XIV Balkanski kongres o pripremi mineralnih sirovina

 

Završnom sesijom, 16. juna 2011. godine završen je XIV Balkanski kongres o pripremi mineralnih sirovina. Prema ocjeni sudionika, Kongres je bio više nego uspješan, a oko tri stotine učesnika iz osamnaest zemalja svijeta tokom tri dana razmijenili su iskustva i kontakte, te postavili temelje za moguće investicije u Bosnu i Hercegovinu.

- Na Kongresu je održano ukupno devet stručnih sesija gdje su autori prezentirali svoje radove. Također, imali smo i četiri stručne ekskurzije u okviru kojih smo organizovali posjete: Rudniku soli Tušanj, RMU Đurđevik, Dubrave, Banovići kao i posjetu Termoelektrani Tuzla, i na taj način pokazali učesnicima koji su došli ne samo iz zemalja regiona, već iz Turske, Rusije, Poljske, Bugarske, Albanije, Jordana, Australije, Amerike, Njemačke itd. kakvim potencijalima raspolaže Tuzlanski kanton, pa i cijela Bosna i Hercegovina – istakao je prof. dr. Nedžad Alić, predsjednik Organizacionog odbora.

Profesor Güven Onal iz Turske, predsjednik Balkanskog naučnog i organizacionog komiteta, čestitao je na izvrsnoj organizaciji, te dodao da se nada da će naredni Kongres koji će biti održan za dvije godine u Bugarskoj, zadovoljiti postavljene kriterije Kongresa u Tuzli.

Svoje zadovoljstvo učešćem na XIV Balkanskom kongresu izrazili su i pozvani predavači i to prof. dr. Cyril O´Connor iz Južne Afrike, predsjednik IMPC vijeća, zatim prof. dr. James Hendrix iz Amerike, specijalista za iskop zlata i srebra i prof.dr. Halit Liya Kuyumcu iz Njemačke, šef odjeljenja za procesiranje mineralnih sirovina u TU Berlin.

U okviru Kogresa održan je i V Regionalni kongres studenata geotehnoloških fakulteta „Georeks“ na kojem je učestvovalo 44 studenta i izloženo 18 radova.

Noć prije, u Motelu “Rudar” upriličena je svečana večera na kojoj su se, uz odlične perfomanse “Tuzlanki” , “Panonije” i Aide Srne, učesnici Kongresa imali priliku družiti i razmjenjivati stečena iskustva, te su podjeljene povelje i priznanja.

Kongres je održan pod pokroviteljstvom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, a u organizaciji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Rudarskog fakulteta u Prijedoru, Univerzitet u Banja Luci.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU