Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 14.06.2011. god.


 

 

Svečana ceremonija otvaranja XIV Balkanskog kongresa o pripremi mineralnih sirovina


U organizaciji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Rudarskog fakulteta u Prijedoru u Tuzli se od 14. do 16. juna 2011. godine održava XIV Balkanski kongres o pripremi mineralnih sirovina, jedan od najznačajnijih naučnih skupova u BiH iz oblasti rudarstva.

 

 

˝Značajno je to što se Kongres održava u Tuzli koja je inače rudarski grad i koja eksploatiše različite vrste mineralne sirovine, na ovaj način dajemo svoj doprinos privrednom razvoju ovoga grada i Bosne i Hercegovine. Važno je i to što svi učesnici i poslovni partneri koji dolaze na Kongres traže mogućnosti investiranja u ovo područje kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će profesori i kolege koji će razmijeniti svoja iskustva, tokom trajanja Kongresa moći uspostaviti nove kontakte i pokrenuti nove inicijative za ulaganja, odnosno za razvijanje privrede˝, kazao je dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli prof.dr. Kemal Gutić i dodao:˝Naše područje je vrlo interesantno, Tuzla i ovaj kraj obiluje različitim resursima i nama je bio cilj da postavimo tu priču u Tuzli. Kada su u pitanju mineralne sirovine to je strateško pitanje Bosne i Hercegovine. Na berzi su sada vrlo aktuelne metalične i nemetalične sirovine, a naša država je bogata zemlja puna minerala˝.

“Svjetski trendovi u savremenom rudarstvu prisutni su i na području BiH, jer su naši stručnjaci involvirani u sve savremene tokove, te često predlažu metodologije za adekvatnu primjenu određenih aplikativnih rješenja. Ovaj Kongres organiziran je sa ciljem da, sa svoje strane, doprinese pojačanom uticaju nauke na formiranje adekvatne politike razvoja zemlje, povezivanju najširih krugova naučnika i stručnjaka iz ove oblasti, širenju naučne i profesionalne etike, obogaćivanju nauke i širenju naučnih saznanja”, između ostalog kazao je rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović na svečanom otvaranju Kongresa.

˝Iako Kongres nosi naziv Balkanski, na osnovu prijavljenih učesnika, imamo daleko širi kontekst odvijanja, a to pokazuje i činjenica da imamo 155 objavljenih naučnih radova koji su recenzirani na nivou međunarodnog odbora u kojem je učestvovalo 30 recenzenata iz deset zemalja. Učesnici dolaze iz 18 zemalja, praktično imamo učesnike sa naučnim radovima sa svih kontinenata. Ukupan broj prijavljenih autora je 362, a očekujemo oko 150 naučnika iz cijeloga svijeta da nam budu gosti u naredna tri dana˝, istakao je predsjednik Organizacionog odbora Kongresa doc. dr. Nedžad Alić.

Teme predavanja na Kongresu obuhvatit će probleme pripreme mineralnih sirovina kao jezgra cijelog opšteg održivog razvoja, vodeći računa o zaštiti okoline. Predavači na Kongresu su vodeći stručnjaci iz oblasti pripreme mineralnih sirovina i to prof. dr. Cyril O’Connor iz Južne Afrike, predsjednik IMPC vijeća, zatim prof. dr. James Hendrix iz Amerike, specijalista za iskop zlata i srebra i prof.dr. Halit Liya Kuyumcu iz Njemačke, šef odjeljenja za procesiranje mineralnih sirovina u TU Berlin.

U okviru XIV Balkanskog kongresa o pripremi mineralnih sirovina održat će se i V Regionalni kongres studenata geotehnoloških fakulteta „Georeks”. ˝Do sada se „Georeks” može pohvaliti sa dva jako uspješna Kongresa, a ove godine imamo čast da budemo domaćini V regionalnog kongresa na kojem će učestvovati 44 studenta pod vodstvom 22 profesora i bit će izlagano ukupno 18 studentskih naučno - istraživačkih radova˝, istakla je studentica Lejla Arnatuović.

Tokom svečane ceromonije otvaranja Kongresa, prisutnim su se obratili načelnik općine Tuzla, gospodin Jasmin Imamović i ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, gospodin Željko Knežiček.

Svečanom otvaranju XIV Balkanskog konresa o pripremi mineralnih sirovina prisutvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, kao i drugi predstavnici privredne zajednice i javnog života, a sam Kongres odvija se pod generalnim pokroviteljstvom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Željka Komšića.

Po završetku svečanosti rad Kongresa nastavljen je prema predviđenom programu.

 

 

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU