Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 09.05.2011. god.


 

 

UNIVERZITET U TUZLI PROMOVIRAO PRVI DOKTORSKI STUDIJ

 

Univerzitet u Tuzli danas je svečano promovirao prvi doktorski studij (III ciklus studija) i prvu generaciju studenta koja će upotpunit znanja iz naučne oblasti Matematika.
Organizator doktorskog studija je Prirodno- matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, Odsjek: Matematika, a sam studij se odvija u sklopu Tempus projekta „SEE Doctoral Studies in Mathematical Sciences“. Riječ je o internacionalnom studiju koji traje tri godine i na kome će se nastava odvijati na deset univerziteta, osam sa Balkanskih prostora i dva izvan Balkanskog područja. Na Univerzitetu u Tuzli, Prirodno-matematičkom fakultetu, studenti će slušati nastavu iz modula „Dinamični sistemi“.

„Ovo je za sve nas izuzetno svečan i važan trenutak jer od danas Univerzitet u Tuzli postaje vrlo blizak jedinstvenom europskom akademskom prostoru. Prošli smo dugi put, od 1993. godine kada je matematika postala oblast naučnog izučavanja na našem Univerzitetu, do danas, kada promoviramo prvi doktorski studij i izuzetno smo ponosni što smo sa današnjim danom prerasli iz fakultetskog u jedinstven univerzitetski studij.“, između ostalog, kazao je prof. dr. Fehim Dedagić, voditelj doktorskog studija, obraćajući se prisutnim tokom svečanog otvaranja i promocije.

Dekan prirodno- Matematičkog fakulteta, prof. dr. Rifat Terzić prisutnim studentima poželio je sretan i uspješan rad izražavajući svoje nade da će i drugi fakulteti krenuti ovim putem.

„Danas svjedočimo velikom koraku za Univerzitet u Tuzli jer sa radom počinje prvi doktorski studij, koji je u potpunosti usklađen s Bolonjskim procesom, i zaokružujemo našu naučnu cjelinu. Veoma je značajno što svima možemo ponuditi ovako kvalitetan internacionalni studij i kada je riječ o predavačima i kada je riječ o studentima. Možemo reći da smo u ovom trenutku ispunili još jedan od uvjeta za eksternu akreditaciju i da je sada pitanje dana kada će Univerzitet u Tuzli postati zvanično akreditiran Univerzitet. U ime prof.dr. Envera Halilovića, rektora, u ime Univerziteta u Tuzli, ostalih kolega i u moje lično ime, upućujem vam iskrene čestitke.“, poručio je prof. dr. Naser Prljača, prorektor za naučno-istraživački rad.

Inače, predavanja na ovom doktorskom studiju u februaru su održana u Sarajevu, nastavljena su u Podgorici, i za modul „Dinamični sistemi“ održavat će se u Tuzli, nastavu pohađa dvanaest studenata, a konkurs za upis u III ciklus studija još je otvoren.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

 
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz