Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA
Tuzla, 20.05.2011. god.


 

 

Održano javno predavanje g-din James Hagengruber,
zamjenika atašea za kulturu i obrazovanje pri Ambasadi SAD-a u BiH

 

 

Univerzitet u Tuzli u saradnji sa Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini, dana 19.05.2011. godine organizirao je javno predavanje pod nazivom: „Ekološko novinarstvo: davanje glasa nijemim problemima”.

Predavanje je održao uvaženi gospodin James Hagengruber, zamjenik atašea za kulturu i obrazovanje pri Ambasadi SAD-a u BiH. Predavanju su prisustvovali profesori i studenti odsjeka Engleski jezik i književnost i Žurnalistika, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

James Hagengruber je dvanaest godina bio profesionalni novinar i urednik u Sjedinjenim Američkim Državama prije nego što je postao diplomata. Radio je za razne novinske listove, te kao dopisnik Christian Science Monitor-a, prvih vodećih američkih novina koje su prešle sa dnevnih štampanih izdanja na 24-satne sedmične online novine, uključujući i sedmični magazin. Dobitnik je brojnih novinarskih priznanja, a bio je i finalista Livingston nagrade. Magistrirao je u polju kreativnog pisanja, nakon dodiplomskog studija međunarodnih odnosa.

G-din Hagengruber, u svom predavanju se osvrnuo na svoje profesionalno iskustvo u polju ekološkog novinarstva gdje je pisao o pitanjima okoliša u Sjedinjenim Američkim Državama. Prezentirano je nekoliko studija slučaja kada je u pitanju izvještavanje o ekološkim problemima, kao i osvrt na širu debatu oko smanjenja sredstava uloženih u novinarstvo, a naročito u ekološko novinarstvo u SAD.

Studenti 3. godine, odsjeka: Žurnalistika, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli: Jasmina Mahovkić, Jasmina Nakić, Elvisa Kavgić, , su također dali kratki osvrt na temu: "Aerozagađenja: Općina Lukavac". Ustanovili su da se na Lukavac dnevno sruči više destina tona prašine i da gotovo ništa nije poduzeto da bi se ugradili filteri i unaprijedila eko zaštita okoline, te da je zanemariv broj fabrika ugradio filtere za zaštitu.

Nakon prezentacija, diskutovano je o ulozi eko novinarstva u zaštiti životne okoline. Eko zaštita okoline je veliki problem, nužno je napraviti male iskorake, koji bi dugoročno mnogo doprinijeli kvalitetnijem životu stanovništva. Potrebno je da privredna društva barem dio svoje pažnje sa pravljenja profita usmjere na investiranje u ekološki prihvatljiva rješenja u procesima proizvodnje.
Popularisanje eko novinarstva sa akcentom na njegov istaživački dio i podrška svim inicijativama čiji je cilj unapređenje ukupnog stanja životne sredine, doprinos povećanju ekološke i građanske svijesti pojedinca, kroz stalnu edukaciju o važnosti očuvane životne sredine i ostvarivanju ljudskih prava je misija eko novinarstva.

 

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA

 

 
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz