Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 16.03.2011. god.

 

 

 

Stjepan Mesić proglašen počasnim predsjednikom Internacionalne lige humanista


 

Internacionalna liga humanista (ILH) dodijelila je, na jučer održanoj svečanosti u Sarajevu, Zlatnu povelju "Počasni ambasador kulture, mira i dijaloga" bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

 

 

Mesić je proglašen i počasnim predsjednikom ILH-a te idejnim sljedbenikom tvorca ove organizacije akademika Ivana Supeka.

Zlatnu povelju i titulu počasnog predsjednika, Mesić je, kazao je generalni sekretar ILH-a Zdravko Šurlan, zaslužio svesrdnim promoviranjem i njegovanjem mira, suradnje i kulture dijaloga.

"Nebrojeno puta pokazao je i dokazao da je iskreni prijatelj BiH te da je njegov najbolji prijatelj ustvari njegova savjest", kazao je Šurlan.

Odluku kojom je Mesić proglašen za počasnog predsjednika ILH-a pročitao je Mesićev dugogodišnji prijatelj i suradnik, doajen hrvatske diplomatije i bivši ambasador Hrvatske u BiH Josip Vrbošić.

U okviru svečanosti, predstavljena je i knjiga "Doba ekonomske diplomacije", autora Jasne Plevnik i Stjepana Mesića.

Promotori knjige bili su Bogić Bogićević, Enver Halilović i Josip Vrbošić, koji su istakli njen značaj za buduće generacije diplomata.

"Mesić je najmarkantnija pacifistička figura politike i diplomatije danas", ustvrdio je Bogićević.

Vrbošić je pojasnio da se knjiga sastoji od četiri poglavlja koja govore o međunarodnim odnosima, hrvatskoj vanjskoj politici, Mesićevoj diplomaciji i poglavlju sa znakovitim naslovom "I kako dalje"?

Sam Mesić je, govoreći o djelu čiji je koautor, potcrtao da nekim diplomatima i političarima u BiH još nije jasno da proces pridruživanja u EU ne može biti zaustavljen.

"Ti, prodavači magle, još misle da se granice mogu prekrajati i mijenjati i moramo im jasno reći da je to iluzija. Primjer njihovog bivšeg predsjednika trebao bi im biti dovoljan da to shvate. Niko ne može u Evropi ostati kao otok", rekao je Mesić.

Istakao je da je budućnost u regionalnoj suradnji jer su, rekao je, naše privrede kompatibilne.

Koautorica knjige Jasna Plevnik kazala je da postoje mnoge sličnosti u ekonomskim politikama BiH i Hrvatske.

"Ni jedna ni druga zemlja ne poklanjaju dovoljno pažnje ovom segmentu i ono što bi nam pomoglo jest regionalni centar za ekonomsku diplomaciju", kazala je Plevnik.

Dodjeli Zlatne povelje i predstavljanju knjige prisustvovao je veliki broj zainteresiranih studenata Univerziteta u Sarajevu, predstavnika diplomatskog kora u BiH te osobe iz javnog i političkog života BiH i Hrvatske.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA