Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti  > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA
Tuzla, 07.04.2011. god.


 

 

Održano javno predavanje Fulbright profesora Davida Pimentela

 

Dana, 06.04.2011. god., na Filozofskom fakultetu u Tuzli u organizaciji Univerziteta u Tuzli, Odsjeka za engleski jezik i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država održano je javno predavanje profesora Davida Pimentela pod nazivom „Usporedne pravne institucije i uloga pravosuđa: lekcije za reformu vladavine prava u Bosni i Hercegovini“.

Profesor Pimentel je prisutnima govorio o usporednim pravnim institucijama i pitanjima reforme vladavine prava. Ističući da različita društva na različite načine definiraju pravdu i pravosuđe, on analizira temelj međunarodne pomoći koja propisuje određena rješenja i očekivanja za sudove u post-konfliktnim društvima i državama u razvoju. Na osnovu svog iskustva u sprovedbi reformi pravosuđa u BiH, Rumuniji i Južnom Sudanu, koje su finansirale zapadno-evropske države, SAD i Ujedinjene Nacije, profesor Pimentel je istakao ključne razlike u načinu na koji se uloga pravosuđa definira u različitim kulturama, uključujući i domorodačka društva na krajnjem zapadu SAD-a i u Subsaharskoj Africi, koja prakticiraju model mirnog pristupa rješavanju problema, poznat pod nazivom „restorative justice“.

Na samom kraju, profesor je naglasio da se reforma pravosuđa mora odvijati uz svijest i osjećaj za kulturu nekog društva, upozorivši da bismo trebali izbjegavati nametanje stranih pravnih koncepata i institucija, nalik na one koje su u prošlosti nametale imperijalističke i kolonizatorske sile, te da odgovarajuća i učinkovita reforma mora oslikavati tradiciju i kulturne vrijednosti jednog društva.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA

 

 
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz