Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 24.11.2010. god.


 

Održana Javna tribina
„Historijske osnove Dana državnosti Bosne i Hercegovine“


Univerzitet u Tuzli, Filozofski fakultet (Odsjek za historiju) i Društvo historičara Tuzle organizirali su danas u Javnu tribinu pod nazivom „Historijske osnove Dana državnosti Bosne i Hercegovine“. Učesnici Javne tribine bili su: dr. Azem Kožar, red. prof., dr. sc. Sead Selimović, docent i dr. sc. Denis Bećirović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Docent dr. Sead Selimović je održao predavanje na temu: „Bosna od prvog pomena do Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a“, istakavši kako je država bosanska očuvala svoj pravni kontinuitet i teritorijalnu cjelovistost u srednjovjekovnom periodu, periodu osmanske vladavine i u vrijeme austrougarske okupacije sve do osnivanja Kraljevine Jugoslavije. Vijekovna bosanska državnost i cjelovitost obnovljena je na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, 25. novembra 1943. Godine, istakao je prof. Selimović.

Poslanik, dr. sc. Denis Bećirović je istakao kako je Bosna i Hercegovina prošla težak put do očuvanja svoje državotvornosti.
-ZAVNOBIH je događaj koji mijenja historijski tok, događaj koji afirmira mir, toleranciju i nenasilje, što su vrijednosti koje nam danas trebaju više nego ikad, istakao je dr. sc. Bećirović. On je naglasio kako je na Drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a usvojen dokument kojim se jasno definiraju prava građana Bosne i Hercegovine.
-Danas su mnoga od tih prava ugrožena ili se ne poštuju u polovini države Bosne i Hercegovine, naglasio dr. sc. Denis Bećirović.

Dr. Azem Kožar, red. prof. je u svom izlaganju o temi „Ostvrt na stanje historijskog znanja“, istakao kako se na području Tuzlanskog kantona, odlukom nadležnih u resornom ministarstvu, historija u znatno manjem obimu izučava u osnovnim i srednjim školama, nego u drugim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj, ali i zemljama okruženja.
-Pravilna historijska svijest je najjača brana nacionalizmu, šovinizmu i nesporazumima svih vrsta, istakao je dr. Azem Kožar. Naglasio je kako se u nadležnim institucijama pitanju izučavanja historije treba pristupiti poštujući naučno utemljene principe, te najavio kvalitetnu reakciju historičara na Univerzitetu u Tuzli u rješavanju ovih pitanja.

Javna tribina je održana uz prisustvo studenata Univerziteta u Tuzli u punom amfiteatru 2 Filozofskog fakulteta. Moreator na Tribini bio je dr. sc. Adnan Jahić. Učesnici su posjetiocima i svim građanima Bosne i Hercegovine uputili čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.


SLUŽBA ZA ODNOSE S MEDIJIMA