Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
PRESS SLUŽBA
Tuzla, 04.06.2009. godine

 

Potpisan sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji sa Univerzitetom u Prištini

 

Univerzitet u Tuzli već dugi niz godina ima uspješnu saradnju sa Univerzitetima u zemlji i inostranstvu, kao i sa Institutima koji se bave naučno-istraživačkim radom.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je upriličio prijem za predstavnike Univerziteta iz Tuzle, Mostara i Zenice.

Cilj posjete je bio potpisivanje Sporazuma o saradnji Univerziteta iz Tuzle sa Univerzitetom u Prištini.

Nakon potpisanog Sporazuma o uzajamnoj saradnji Univerziteta u Prištini i bosanskohercegovačkih univerziteta; potpisinci Sporazuma, rektori ovih Univerziteta, posjetili su Edukativni fakultet u Prizrenu.

Rektori iz Bosne i Hercegovine osobito su naglasili primjenu “izjednačvajućeg statusa bošnjačkih studenata sa Kosova sa studentima iz BiH”.

“Vaši će studenti djeliti sudbinu naših studenata, imaće iste uslove kao i naši, bez ikakvih razlika. I to možete poručiti vašim studentima”, poručio je Rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Džemo Tufekčić i dodao:
“Potpisujući ovaj Sporazum, sve što se tiče kompletne sposobnosti kadra - mi smo spremni da pružimo; naše kadrovske potencijale, laboratorije, našom literaturom, naše privredne subjekte, kao realiziranje naših predavanja video-linkom. Smatram da obrazovanje nije samo sebi cilj, nego cijele ciljne politike, a vaša ciljna politika je jasno definisana i istrajaće na tom putu”, kazao je rektor Tufekčić.

Inače, pored studenata i profesora sa Edukativnog fakulteta, obraćanju rektorima u amfiteatru, prisustvovali su i zastipnici u Kosovskom parlamentu, Džezair Murati i Sadik Idrizi.
Po svemu sudeći, otvara se jedno novo poglavlje u saradnji visokoškilskih ustanova sa Kosova i BiH.