Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

 
home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
PRESS SLUŽBA
Tuzla, 30.06.2009. god.

 

Delegacija Pakistana u posjeti Univerzitetu u Tuzli

 

Danas je delegacija Pakistana u sastavu General Akram Sajjad, Mohmand Nawazish Ali Khan i Nawazish Shandana, posjetila Rektora Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Džemu Tufekčića. Delegaciju iz Pakistana predvodio je direktor UKC Tuzla Elmir Čičkušić i Dekan Medicinskog fakulteta dr.sc. Farid Ljuca. Cilj posjete je razmjena iskustava o rekonstrukciji i obnovi područja pogođenih elementarnim nepogodama u Tuzlanskom kantonu. Tim povodom, u okviru Ljetnog univerziteta, general Sajjad Akram će sutra na Univerzitetu u Tuzli održati predavanje na ovu temu.


Rektor Univerziteta u Tuzli se zahvalio gostima na posjeti Univerzitetu i na svesrdnoj podršci i pomoći Pakistanskog naroda tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Ispred naroda Pakistana, delegacija iz Pakistana, uputila je zahvalnost Rektoru Univerziteta u Tuzli na pomoći nakon stravičnog zemljotresa koji je zahvatio njihovu zemlju kao i UKC-u Tuzla koji je poslao 22 doktora koji su boravili i radili u Pakistanu nakon zemljotresa. Istaknuto je kako su Pakistan i Bosna i Hercegovina mentalno i religiozno povezani, bez obzira na kilometre koji nas razdvajaju, te da treba sve učiniti kako bi se povezali putem naučno-istraživačkih projekata u budućnosti, ne samo preko Vlade i institucija, već i preko samog naroda.

Delegacija Pakistana je obišla i Dječiji hospis UKC Tuzla i oduševljeni su organizacijom i opremljenošću takvog centra, te su impresionirani našim napretkom s obzirom da smo zemlja u razvoju.
Rektor Univerziteta je ukratko upoznao uvažene goste sa organizacijom našeg Univerziteta, brojem studenata na Univerzitetu, resursima koje posjeduje naš Univerzitet, istakao je da imamo 12 fakuleteta i 1 Akademiju dramskih umjetnosti. Upoznao ih je sa činjenicom da naši studenti Medicinskog fakulteta prve tri godine studiraju na Medicinskom fakultetu a zadnje tri godine studija slušaju predavanja i imaju praksu u UKC Tuzla. Zaposlenici UKC Tuzla predstavljaju nastavno osoblje Univerziteta u Tuzli, tj. imaju izborno zvanje na Univerzitetu, što pokazuje iskonsku sponu i saradnju Univerziteta i UKC Tuzla.
Takođe, Rektor je istakao izuzetan značaj i tradiciju od 50 godina Tehnološkog i Rudarsko geološko građevinskog fakulteta, kao i snagu i naprednost Fakulteta elektrotehnike, Mašinskog fakulteta. Ukazao je i na saradnju Medicinskog fakulteta sa Farmaceutskim fakultetom, Visokom zdravstvenom školom i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom, koji zajedno sa odsjecima Biologija i Hemija Prirodno matematičkog fakulteta se bave medicinskim bioinžinjeringom.

Rektor je upoznao uvažene goste sa prirodnim ljepotama grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, istakao je da smo mi grad soli koji se zbog eksploatacije soli sliježe, čak 50m na mjestu gdje su izgrađena dva jezera. Naši stručnjaci sa Rudarsko geološko građevinskog fakulteta su radili na zatvaranju Rudnika soli i prestanku eksploatacije soli.

Rektor je pozvao goste da uzmu učešće u Ljetnom univerzitetu i posjete predavanja i seminare koji se organizuju.
Na kraju sastanka je dogovoreno da će se učiniti obostrani napori za buduću zajedničku saradnju.

 

 
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz
kliknuti za veći prikaz