Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
PRESS SLUŽBA
Tuzla, 14.05.2009. godine

 

 

Martin Luther King III gost na okruglom stolu o održivom građanskom
obrazovanju u BiH

 

Okrugli sto na temu "Održivo građansko obrazovanje u BiH" održan je juče na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Uvaženi gost je bio gospodin Martin Luther King III, borac za ljudska prava i aktivista, direktor NVO "Ostvarenje sna", koji je govorio o važnosti poštivanja ljudskih prava, uvažavanju i njegovanju različitosti, te pronalaženju istinske snage u raznolikosti koja nas okružuje. Gospodin King je naglasio koliki je napredak učinjen za 50 godina u SAD-u, kada je u pitanju rasna, nacionalna i vjerska tolerancija, rekavši da Bosni i Hercegovini sigurno nije potrebno toliko vremena, te da pred našom zemljom vidi lijepu i svijetlu budućnost.

Uvaženi gost je toplo dočekan. Veliki broj zvanica je pristustvovao Okruglom stolu, predstavnici Univerzitetskog menadžmenta: Rektor prof. dr. sc. Džemo Tufekčić, prorektori, generalni sekretar, dekani, profesori, predstavnici Civitas-a BiH: mr. sc. Rahela Džidić, načelnik općine Tuzla: gospodin Jasmin Imamović, ugledni građani Tuzle iz političkog miljea, predstavnici nevladinih organizacija, ljudi koji poštivanje i zaštitu ljudskih prava duboko cijene i promovišu, te veliki broj studenata, koji su uzeli učešće u diskusiji, koja je na kraju uslijedila. Domaćini ispred Pravnog fakulteta su bili dekan doc. dr. sc. Hajro Kofrc i prof. dr. sc. Izudin Hasanović.

Cilj okruglog stola bio je da se razmotre međunarodne obaveze naše zemlje u obezbjeđenju kvalitetnog obrazovanja za demokratiju i ljudska prava/građanskog obrazovanja, kao i obaveze visokoškolskih institucija u obrazovanju nastavnika ovog predmeta. Predstavnici Civitas-a BiH i Pravnog fakulteta predstavili su sadašnje stanje i pravce razvoja ka usvajanju Strategije za zaštitu i promociju ljudskih prava kroz obrazovanje u BiH.